Centenarul Filmului Românesc | Caravana va ajunge în 100 de localități
-
02 Mai 2018 09:19
Proiectul „Caravana Centenarului Filmului Românesc” își propune să aducă filmul românesc în 100 de localități din România și R. Moldova, precum și în Cernăuți, Ucraina.
Potrivit unui comunicat al autorilor proiectului, Caravana Centenarului Filmului Românesc a ajuns, pe 28 aprilie la Călărași, unde a fost prezentat comedia „Două lozuri”, peliculă care a încântat publicul și despre care a vorbit criticul de film Irina-Margareta Nistor, actrița Ileana Popovici, Valentina Iusupodjaev și Cătălin Bordeianu, director adjunct Institutul Cultural Român Chișinău. Duminică, 29 aprilie, la Strășeni a rulat filmul „Afacerea Est”, regizat de Igor Cobileanski, o co-producție România - Republica Moldova. După vizionarea filmului, regizorul a intrat în dialog cu publicul pe Skype, pentru a răspunde la întrebări.
„Vrem să ajungem în 100 de localități din România, Republica Moldova și Cernăuți și am zis noi că în felul acesta vom relansa conturul hărții României Mari. În aceste 100 de localități vrem să aducem 100 de titluri de filme românești, pentru că avem de unde. Cinematografia românească, în fiecare an aduce tot mai multe și mai multe filme, care se bucură de succes și la noi aici, dar vrem să venim și cu titluri care au pregătit această generație nouă de filme”, a declarat managerul proiectului, Valentina Iusuphodjaev.
Caravana Centenarului Filmului Românesc s-a lansat vineri, 27 aprilie 2018, la Centrul Cultural Odeon din Chișinău. După evenimentul de lansare, la Cinema Odeon, a avut loc proiecția filmului „Pădurea Spânzuraților”, alături de Irina-Margareta Nistor și Ileana Popovici. Despre film, Irina-Margareta Nistor spune că este „cel mai bun film al tuturor timpurilor”.
Lansarea oficială a evenimentului a avut loc pe 3 februarie, la Iași, atunci când a fost prezentat și site-ul www.100filme.ro, unde sunt prezentate toate episoadele proiectului.
Centenarul Filmului Românesc este inițiat de Asociația ARTIS (Iași) și Asociația Obștească MIA (Chișinău) și este desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).