Centenarul filmului românesc a fost lansat la Chișinău

  • 28 Aprilie 2018 08:28
Centenarul filmului românesc a fost lansat la Chișinău

100 de filme din cinematografia românească vor fi difuzate în 100 de orașe din România, Republica Moldova și Cernăuți, pe parcursul anului 2018, an în care sunt marcați 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Acțiunea este parte a Centenarului Filmului Românesc, deschis vineri, 27 aprilie, la Chișinău, la aproape 100 de zile de la lansarea evenimentului la Iași, România, transmite IPN.

PR managerul proiectului „Centenarul filmului românesc în Republica Moldova”, Valentina Iusuphodjaev, a spus la conferința de presă de lansare că prin aceste acțiuni se dorește trasarea hărții României Mari. Potrivit managerului, cele 100 de filme au fost cu greu selectate, deoarece cinematografia românească este foarte bogată în proiecții. „Venim cu titluri de filme pregătite de generații de cineaști”, a spus Valentina Iusuphodjaev.

Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Valeriu Matei, instituție parteneră a evenimentului, a declarat că anul 2018 este unul foarte deosebit, este anul centenarului Marii Unirii, dar de acum încolo va fi și mai important prin proiectarea acestor filme. Valeriu Matei a spus că publicul moldovenesc, în special cel din mediul rural, este în așteptarea unor astfel de evenimente de anvergură.

„Odată ce am ajuns aici, la această etapă, scriem o pagină în istorie. În cadrul Centenarului filmului românesc sunt difuzate filme care nu pot fi văzute oricând la ecran. Acest proiect este unul de unicat”, a spus Andrei Giurgiu, PR managerul proiectului „Centenarul filmului românesc în România”.

Centenarul filmului românesc a debutat aseară, 27 aprilie, la Chișinău, la Cinematograful Odeon, cu filmul „Pădurea Spânzuraților”. Astăzi, 28 aprilie, la Călărași este difuzată, la ora 17.30, pelicula „Două lozuri”, în incinta Casei de Cultură. La Strășeni, la fel la Casa de Cultură, va fi proiectat, la ora 17.00, filmul „Afacerea Est”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău