Celebru tablou scotian, cumparat pentru stat printr-o strangere de fonduri

  • 19 Martie 2017 15:28
Celebru tablou scotian, cumparat pentru stat printr-o strangere de fonduri

Tabloul "Monarch of the Glen", de Edwin Landseer, una dintre cele mai cunoscute picturi din Scoția, a fost achiziționat pentru stat cu 4 milioane de lire sterline (4,6 milioane de euro) printr-o campanie de strângere de fonduri, pentru a împiedică vânzarea lui în străinătate, informează The Guardian, citat de News.ro.

Inițial, tabloul a fost oferit spre vânzare la licitație în luna noiembrie, de către proprietarul acestuia, Diageo, o companie multinațională de băuturi alcoolice.

Galeriile Naționale ale Scoției au acționat și au ajuns la o înțelegere cu Diageo, care a acceptat o ofertă aflată la jumătatea prețului estimat inițial-8 milioane de lire sterline.

John Leighton, directorul general al Galeriilor Naționale din Scoția, le-a mulțumit participanților la campania de strângere de fonduri.

"Suntem încântați că am reușit să ne asigurăm că lucrarea de artă este inclusă în colecția națională. Sprijinul enorm al publicului a fost incredibil, cu donații care au venit din toată lumea, din Scoția și din restul Regatului Unit al Mării Britanii și al Irlandei de Nord", a spus el.

Cea mai mare contribuție a aparținut jucătorilor Loteriei Naționale. Heritage Lottery Fund a donat 2,65 de milioane de lire sterline, sumă urmată de o altă donație, de 634.000 de lire sterline, provenită de la trusturi private și fundații. O contribuție de 350.000 de lire sterline a aparținut Art Fund, iar una de 100.000 de lire sterline a provenit de la guvernul scoțian, din fondul de achiziții NGS.

O campanie publică, cu donații provenite din mai multe regiuni ale lumii-Anchorage, Los Angeles, Hong Kong, și din Regatul Unit al Mării Britanii și al Irlandei de Nord -, a strâns sumă de 266.000 de lire sterline. 

Sursa: Hotnews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău