Cele șase arme nucleare rusești de temut

  • 02 Februarie 2015 13:24
Cele șase arme nucleare rusești de temut

Submarinele nucleare din clasa Borei și rachetele nucleare intercontinentale Bulava figurează printre cele șase arme nucleare rusești de temut, de care ar trebui să țină seama Washingtonul, potrivit revistei americane The National Interest.

Aceasta a întocmit o listă cu tipurile de arme rusește ce ar putea reprezenta o amenințare pentru SUA.

Submarinele nucleare din proiectul 955 Borei se situează pe primul loc pe lista celor mai redutabile arme nucleare rusești întocmită de jurnalistul Dave Majumdar, relatează Agerpress.

Submersibilele Borei au înlocuit submarinele strategice sovietice din proiectul 941 Akula (Typhoon, conform codificării NATO), 667 BDR Kalmar și 667 BDRM Delfin (Delta-3 și Delta-4, conform NATO). Dotate cu o cocă hidrodinamică, aceste submersibile sunt foarte silențioase.

Submarinele din clasa Borei sunt echipate cu câte 16 rachete intercontinentale R-30 Bulava-30. Rusia a construit deja trei submarine de acest tip. Alte trei submarine din acest proiect vor fi echipate cu câte 20 de rachete balistice intercontinentale, construite după un model îmbunătățit.

Rachetele balistice intercontinentale R-30 Bulava se situează pe locul doi în acest clasament. Cu o rază de acțiune de 11.000 de km, o rachetă Bulava transportă până la zece focoase nucleare, cu o traiectorie independentă, în timp ce rachetele balistice sunt de obicei echipate cu doar șase focoase.

Pe locul trei se situează submarinele nucleare multifuncționale, dotate cu rachete de croazieră din proiectul 885 Iaseni. Cap de serie al proiectului, submarinul nuclear K-560 Severodvinsk este este atât de impresionant, încât șeful programului american de dezvoltare a submersibilelor nucleare ale SUA, David Johnson, a instalat o machetă cu Severodvinsk în biroul său, notează sursa citată.

The National Interest plasează pe locul patru arsenalul de arme nucleare tactice rusești, arme ce nu sunt vizate de Tratatul ruso-american de reducere a armelor strategice ofensive (START).

Stocurile de arme rusești nu sunt în prezent atât de impresionante ca în epoca URSS. Armata rusă dispune la ora actuală de 2.000 de arme nucleare tactice. Dar stocurile de arme pot ajunge și la 5.000 de focoase, dacă ar fi luate în considerare și cele care nu sunt în serviciul operațional. Acestea focoase și-ar putea atinge țintele cu ajutorul rachetelor tactice Iskander.

Completează lista rachetele balistice intercontinentale ruse pe bază de combustibil solid RS-24 Iars (cod NATO SS-X-29). Aceste rachete reprezintă o versiune modernizată a rachetelor monobloc RS-12M2 Topol-M, fiind echipate cu patru focoase, cu ghidaj individual și cu o rază de acțiune de peste 11.000 de km.

Revista americană menționează, de asemenea, și noua rachetă balistică rusească pe bază de combustibil lichid Sarmat, capabilă să surmonteze scutul antirachetă american. Sarmat urmează să înlocuiască racheta intercontinentală R-36M2 Voevoda (Satan, conform codificării NATO).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău