Cele mai multe dosare contravenționale inițiate aleșilor locali vizează administrarea bunurilor imobiliare contrar procedurilor (IDIS Viitorul)

  • 26 Martie 2019 14:01
Cele mai multe dosare contravenționale inițiate aleșilor locali vizează administrarea bunurilor imobiliare contrar procedurilor (IDIS Viitorul)

Majoritatea cauzelor contravenționale intentate împotriva reprezentanților autorităților publice locale vizează primarii din sate și comune. Potrivit unui raport realizat de IDIS Viitorul, aleșii locali sunt cel mai des învinuiți de administrarea bunurilor imobiliare contrar procedurilor. Experții constată însă că de multe ori legislația este imprecisă și creează premise pentru ca aleșii să ajungă în instanță.

Primarii și reprezentanții autorităților publice locale din zonele rurale ajung cel mai des în instanță învinuiți în dosare contravenționale, din cauza absenței serviciilor juridice. Concluzia aparține experților de la IDIS „Viitorul” și Congresul Autorităților Publice Locale, care au analizat 20 de cauze contravenționale împotriva primarilor, pornite în perioada anilor 2014-2017.

Cauzele contravenționale împotriva primarilor sunt pornite cel mai frecvent pentru abuz de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, uneori fără temei și pentru orice încălcare minoră, constată juristul CALM Viorel Rusu.

Cel mai riscant domeniu unde pot fi intentate cauze este administrarea bunurilor imobile contrar procedurilor legale. De cele mai dese ori sunt învinuiți în special primari pentru devieri de la legislație privind administrarea bunurilor imobile, a menționat Vorel Rusu.

Potrivit lui, cel mai des e vorba de două articole: abuzul de putere și depășirea abuzului de serviciu. Nu este vorba despre o faptă social periculoasă. Prevederile legale sunt incerte și se creează premise.

Experții atestă că de multe ori în acțiunile aleșilor locali nu există un pericol  social, ba uneori pot avea un caracter social util, în beneficiul cetățenilor. Potrivit raportului și sancțiunea contravențională de privare a dreptului de a deține anumite funcții este extrem de vagă, fără a fi specificate situațiile în care acesta poate fi aplicată. În unele cazuri, aplicarea acestei sancțiunii înseamnă lipsirea de mandatul acordat de alegători.

Primarul comunei Colonița, Angela Zaporojan, care susține că a fost condamnată într-un dosar penal privind depășirea atribuțiilor de serviciu, spune că aleșii locali sunt vulnerabili în fața unor astfel de dosare.

Anul trecut am fost condamnată și nu am activat patru luni. Deși am fost achitată la prima instanță și la Curtea de Apel, dosarul a fost trimis la Curtea Supremă, apoi s-a  întors pentru revizuire la Curtea de Apel, unde am fost condamnată. Fără o hotărâre definitivă, am fost suspendată din funcție. Apoi am fost achitată, restabilită(...) Știți este așa o vorbă: om să fie, că-i vom găsi dosar”, a spus Angela Zaporojan.

Același raport arată că 94 la sută din cauze contravenționale inițiate împotriva aleșilor locali pentru abuz de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu au fost sistate din motivul expirării termenului de prescripție sau al lipsei faptei contravenționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău