Cele mai mari sume pierdute de R.Moldova în urma hotărârilor de la CtEDO

  • 30 Aprilie 2021 16:45
Cele mai mari sume pierdute de R.Moldova în urma hotărârilor de la CtEDO

Republica Moldova se află pe locul 5 la CtEDO după numărul de cereri raportat la populația țării. Astfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat, până la finele anului trecut, 473 de hotărâri împotriva Moldovei, suma totală a prejudiciilor spre achitare ridicându-se la circa 17 milioane de euro, scrie mooldova.org

Cel mai recent caz pierdut de Republica Moldova este cel înaintat de Fabrica de zahăr din Ghindești, raionul Florești. Suma prejudiciului este de 2 milioane de euro, care urmează să fie achitați din banii publici. Deși nu este cea mai mare sumă pe care statul va trebui s-o plătească în urma hotărârilor CtEDO, este totuși una dintre cele mai considerabile din ultimii ani, potrivit moldova.org.

TOP 7 despăgubiri

 
  • Unistar Ventures Gmbh 

Suma despăgubirilor: 6.712.855 euro

Este unul dintre cele mai răsunătoare dosare pierdute de Republica Moldova la CtEDO. Reclamantul, o companie Unistar Ventures GmbH cu sediul în Germania, a semnat în anul 2000 un contract cu Administrația de Stat a Aviației Civile (ASAC), în temeiul căruia compania aeriană de stat Air Moldova urma să fie reorganizată într-o societate aeriană moldo-germană cu răspundere limitată cu denumirea Air Moldova SRL. Compania nou-creată a fost declarată succesoare de drept a companiei aeriene de stat Air Moldova. 

După venirea la putere a Partidului Comuniștilor, compania a început să întâmpine presiuni din partea diferitor organe de stat. După doi ani, ASAC a solicitat și a obținut în instanță declararea nulă a contractului prin care a fost creată compania. Compania germană nu și-a putut restitui investițiile făcute. În fața Curții, reclamantul a pretins că i-a fost încălcat dreptul său la un proces echitabil și dreptul de a beneficia de bunurile sale.

Mai multe detalii pe moldova.org

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău