Cele mai mari investiții în R.Moldova provin din paradisuri fiscale. Top 10 țări în lume expuse evaziunii fiscale (Mold-street)

  • 30 Mai 2019 10:45
Cele mai mari investiții în R.Moldova provin din paradisuri fiscale. Top 10 țări în lume expuse evaziunii fiscale (Mold-street)

Olanda, care este principalul investitor în economia Republicii Moldova, ocupă locul 4 în topul celor mai populare paradisuri fiscale din lume pentru corporații, arată date publicate de organizația neguvernamentală Tax Justice Network, care luptă cu evaziunea fiscală în lume.

Potrivit publicației, 40% din investițiile directe transfrontaliere raportate de FMI sau circa 18 mii de miliarde de dolari, sunt înregistrate în doar 10 țări care oferă rate de impozitare corporative de 3% sau mai puțin, scrie Mold-street.

Indicele privind taxele fiscale corporative, publicat de Tax Justice Network, a identificat Marea Britanie și o mână de țări OCDE drept jurisdicțiile cele mai responsabile pentru încălcarea sistemului global de impozitare al corporațiilor.

Potrivit Tax Justice Network, Marea Britanie poartă cea mai mare parte din responsabilitate datorită unei rețele de jurisdicții-satelit.

Top 10 cele mai corozive paradisuri fiscale corporatiste din lume

Astfel Corporate Tax Haven Index clasifică țările prin complicitatea lor la evitarea plății de către corporații a impozitului pe profit. Scorul fiecărei țări este apoi combinat cu amploarea activității corporative din țară pentru a determina ponderea activității corporative globale expuse riscului de evaziune fiscală.

Cu cât este mai mare ponderea activității corporative globale periclitată de sistemul fiscal al țării, cu atât este mai mare pe index. 

Indicele Corporate Tax Haven Index este completat de Financial Secrecy Index (Secretul Financiar) în cadrul căruia Tax Justice Network clasifică țările prin contribuția lor la secretul financiar global, cu accent pe indivizi, spre deosebire de corporațiile multinaționale.

Top 10 țări care au făcut cel mai mult pentru a prolifera evaziunea fiscală corporativă:

1. Insulele Virgine Britanice (teritoriu britanic)
2. Bermuda (teritoriul britanic)
3. Insulele Cayman (teritoriul britanic)
4. Olanda
5. Elveția
6. Luxemburg
7. Jersey (dependență britanică)
8. Singapore
9. Bahamas
10. Hong Kong

Aceste 10 jurisdicții sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din riscurile globale de evitare a impozitului pe profit, măsurate prin Indexul Corporate Haven Tax. Peste două cincimi din investițiile străine directe globale raportate de FMI Internațional sunt înregistrate în aceste zece țări, unde cele mai scăzute rate ale impozitului pe profit - în medie de 0,54%.

Primele trei jurisdicții clasificate fac parte din rețeaua britanică de jurisdicții prin satelit, la care Marea Britanie a externalizat o parte din portofoliul său de impozit pe profit.

În Moldova practic din toate aceste paradisuri fiscale vin investiții, care de regulă au tot o proveniență locală.

De exemplu Olanda este cel mai mare investitor în Moldova, dar beneficiarii finali sunt din alte părți, cum este cazul cu Victoriabank, sau portul internațional Giurgiulești. La fel și Elveția, sau Cipru, locuri preferate din afaceriștii din Moldova.

Studiul mai relevă că deși aparent are loc o luptă contra paradisurilor fiscale, acestea din urmă se ciocnesc acum de concurența unor state precum Emiratele Arabe Unite, Marii Britanii și Franței, care conduc clasamentul statelor ce au negociat cu țările slab dezvoltate acorduri ce permit corporațiilor să achite taxe mici din profit, la sursă.

Curios este că alături de fostele imperii coloniale apar și state precum Cipru, Irlanda și Suedia.

"Ipocrizia dezvăluită de Indicele Corporate Haven Tax Haven este îngrozitoare. O mână de cele mai bogate țări au condus un război al taxelor mondiale atât de corosiv, încât au distrus sistemul de impozitare corporativă. Marea Britanie, Olanda, Elveția și Luxemburg - axa evitării - își umplu buzunarele în detrimentul unui flux de finanțare crucial pentru progresul uman durabil.

Capacitatea guvernelor din întreaga lume de a impune corporațiilor multinaționale pentru a plăti salariile cadrelor didactice, a construi spitale și a asigura condiții echitabile pentru întreprinderile locale a fost subminată în mod deliberat și nemilos", susține Alex Cobham, directorul executiv al Tax Justice Network.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău