Cele mai mari grupuri politice europene și mondiale comentează inițiativa PDM privind votul uninominal

  • 04 Mai 2017 10:10
Cele mai mari grupuri politice europene și mondiale comentează inițiativa PDM privind votul uninominal

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, și Președintele Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au făcut o declarație comună în care critică proiectul Partidului Democrat privind introducerea votului uninominal, în timp ce secretarul general al Internaționalei Socialiste, Luis Ayala, a transmis un mesaj de susținere pentru Vlad Plahotniuc și PDM și salută intenția de modificare a sistemului electoral.

Propunerea Partidului Democrat de a introduce sistemul de vot uninominal reprezintă o încercare disperată a unui partid care nu înregistrează mai mult de 4% în sondaje de a se asigura că liderul său rămâne la putere. Cetățenii Republicii Moldova își doresc mai multe locuri de muncă, un sistem al sănătății mai bun și un viitor decent pentru copiii lor, dar nu schimbarea sistemului electoral. Acest Guvern trebuie să-și orienteze eforturile spre asigurarea unei vieți mai bune pentru poporul acestei țări, nu pentru un număr limitat de politicieni din Partidul Democrat”, se arată în declarația comună a liderilor PPE și ALDE.

Pe de altă parte, președintele Internaționalei Socialiste, grup politic din care face parte PDM, salută contribuția acestei formațiuni pentru dezvoltarea Republicii Moldova, dar și modul în care au fost organizate dezbaterile pentru modificarea sistemului electoral „cu propuneri și obiective care  să implice toți cetățenii Moldovei și care sunt apropiate de interesele lor”.

Dorim să evidențiem dedicația și contribuția importantă a  PDM pentru a aduce schimbări pozitive pentru Moldova, și, în special, rolul său important în favoarea progresului și stabilității politice, care este încă și mai vizibil astăzi, când partidul dumneavoastră conduce coaliția de guvernare”, se arată în declarația președintelui Internaționalei Socialiste.

Amintim că PDM a înregistrat la începutul lunii martie un proiect de lege privind introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare, care a provocat reacții diferite atât în societate cât și în mediul politic, majoritatea partidelor parlamentare anunțând că nu vor susține proiectul, care a fost transmis spre expertizare Comisiei de la Veneția. Ulterior, deputații socialiști, la inițiativa fostului lor lider, actualul președinte Igor Dodon, au înregistrat un proiect de lege privind sistemul electoral mixt, conform căruia jumătate din deputați sunt aleși pe liste de partid, iar jumătate – în circumscripții uninominale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău