Cele mai interesante 10 proiecte despre istoria Patrimoniului Cultural European sunt sprijinite de UE

  • 09 Noiembrie 2018 11:01
Cele mai interesante 10 proiecte despre istoria Patrimoniului Cultural European sunt sprijinite de UE

Cele mai interesante idei din proiectele care relatează istorii despre moștenirea culturală europeană, despre Patrimoniului Cultural European, din diverse regiuni ale Europei, au obținut finanțare din partea Uniunii Europene prin granturi.

Printre ele se numără expoziția lansată de un muzeu unic în lume, Muzeul Mundaneum, un reper în istoria culturii europene. Muzeul Mundaneum, din Mons, ne prezintă farmecul belgian și cultura europeană, cu o istorie medievală frumos păstrată, prin intermediul unei expoziții intitulată "Arhitecții lumii", care s-a declarat gata să revitalizeze cultura, noile tehnologii și turismul.

Muzeul prezintă un program online despre construcția păcii în Europa, prin intermediul expoziției „Arhitecții păcii”. Mons adăposteșt o instituție și un muzeu unice în lume, Mundaneum, un reper în istoria managementului colecțiilor de date și a clasificării domeniilor cunoașterii, precursor ale actualelor motoare de căutare în internet.

Mundaneum a fost creat în urma inițiativei, din 1895, a avocaților belgieni Paul Otlet și Henri La Fontaine, care și-au propus să inventarieze, pe mici fișe de carton, cu un sistem numit Clasificarea Zecimală Universală, toată cunoașerea, toate cărțile, fotografiile, afișele sau ziarele create până atunci.

Munca lor titanică și utopică de a organiza toată informația din lume a durat cinci decenii, dar s-a oprit însă în 1934, nefiind susținută de statul belgian. Cei doi au reușit să adune o monumentală colecție, 15 milioane de cărți, reviste, ziare, fotografii, afișe și diverse piese de muzeu asociate cu acestea sau cu media, destinată, în opinia autorilor, accesului universal și pentru democratizarea cunoașterii umane printr-o rețea globală de informații numită "Mundaneum". 

Un traseu turistic din orașul Tartu din Estonia, care a fost conceput de studenții universității din oraș, a ajuns și el să obțină finanțare din partea Uniunii Europene prin granturi. Amintim că Tartu este un oraș situat în sudul Estoniei, cu o populație de 101.246 de locuitori și capitala județului Tartu. În Tartu se află cea mai mare universitate estoniană, Universitatea din Tartu. Tartu este al doilea cel mai mare ora? din Estonia. Ora?ul a fost locuit de germanii baltici.

Un film despre cum a luat naștere democrația în lume, film realizat de un grup de elevi din Grecia, a obținut și el finanțare din partea Uniunii Europene prin granturi.

Ideile și aceste proiecte culturale au fost selectate pentru Concursul istoriei culturii europene de European Heritage Stories. Concursul a fost demarat de Uniunea Europeană în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural, lansat oficial de UE pentru a oferi posibilitatea comunităților locale de a privi altfel istoria și tradițiile lor culturale.

Anul 2018 este Anul European al Patrimoniului Cultural. Peste 100 de cereri au fost înscrise în concurs, iar 10 dintre acestea au primit deja granturi. Câștigătorii sunt din diferite state europene: Belgia, Estonia, Grecia. Au mai participat la acest concurs Irlanda, Slovenia, Spania, Olanda, Norvegia și Albania.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:68 %
Vint:7,2 m/s
Sat
20
Sun
20
Mon
22
Tue
24
Wed
26

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău