Cele mai importante subiecte abordate de președintele Ucrainei la conferința de presă de la Kiev, care a durat 14 ore

  • 11 Octombrie 2019 09:23
Cele mai importante subiecte abordate de președintele Ucrainei la conferința de presă de la Kiev, care a durat 14 ore

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a susținut, joi, o conferință de presă care s-a întins pe durata a 14 ore, timp în care liderul de la Kiev a răspuns la peste 500 de întrebări, adresate de 300 de jurnaliști din Ucraina și din strănătate.

Agenția RBC a trecut în revistă principalele subiecte abordate în timpul conferinței de la Kiev. În ceea ce privește situația din Donbas, președintele Zelenski a subliniat că obiectivul său principal este să pună capăt războiului și a menționat că aceasta este misiunea sa în calitate de șef al statului. Întrebat de ce nu a instituit legea marțială, Zelenski a declarat că o astfel de măsură nu ar putea rezolva problema Donbasului.

Multe dintre întrebările adresate de jurnaliști președintelui Zelenski s-au referit și la scandalul conversației telefonice cu omologul său american, Donald Trump, din cauza căruia în SUA a început procedura de destituire a liderului de la Casa Albă. Volodimir Zelenski a apreciat că discuția respectivă cu președintele Trump nu ar putea afecta relațiile Ucrainei cu Statele Unite. În plus, Zelenski a calificat drept "obosite" relațiile dintre SUA și Ucraina și a asigurat că încearcă să schimbe această situație. "Am înțeles perfect că am sarcina de a reface aceste relații obosite cu America. Voiam să-l aduc pe Donald Trump în Ucraina" - a explicat Zelenski. În ceea ce privește situația internă, președintele ucrainean a apreciat că Ucraina are "cel mai rapid Parlament" de până acum.

"Există anumite aspecte de reglementare pe care nu avem dreptul să le încălcăm. Dar trebuie să găsim câteva trucuri pentru a trece legile" - a declarat președintele Volodimir Zelenski, al cărui partid (Slujitorul Poporului, n.red) a obținut singur o majoritate absolută în Parlament, în alegerile legislative anticipate din iulie. Cu toate acestea, Zelenski a avertizat că ar putea dizolva partidul Slujitorul Poporului după un an de activitate parlamentară, în cazul în care membrii acestuia "vor ajunge să se mănânce între ei". Răspunzând unui jurnalist care l-a întrebat când ar putea avea loc o nouă reuniune a liderilor din "formatul Normandia" (Ucraina, Germania, Franța, Rusia), Zelenski a remarcat că data unei astfel de întâlniri depinde de Federația Rusă.

"Ne dorim foarte mult să punem capăt războiulului. Pot exista două tipuri de întâlniri (cu președintele rus, Vladimir Putin, n.red): formatul Normandia și o întâlnire directă cu președintele Federației Ruse. Nimeni nu vorbește direct despre această întâlnire, pentru că toți sunt împotrivă. Nici nu știu dacă acest lucru este posibil. Știu, însă, că această întâlnire ar trebui să aibă loc, dacă dorim să punem capăt războiului" - a declarat Zelenski. În ceea ce privește situația Crimeii, președintele Zelenski a spus că, la următorul summit în "formatul Normandia", va ridica problema returnării peninsulei anexate de Rusia în 2014.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:2,6 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
12

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău