Cele mai importante proiecte aprobate de Cabinetul de miniștri

  • 26 Aprilie 2023 14:33
Cele mai importante proiecte aprobate de Cabinetul de miniștri

Mai multe proiecte de hotărâri au fost aprobate astăzi, 26 aprilie, de Cabinetul de miniștri. Printre acestea se numără proiectul Acordului dintre Guvernul Rep. Moldova și cel al Austriei cu privire la cooperarea polițienească, precum și proiectul ce se referă la mecanismul de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor. De asemenea, Cabinetul de miniștri a votat un împrumut de circa 76 milioane de euro din partea Executivului francez pentru modernizarea infrastructurii feroviare Chișinău – Ungheni, transmite Radio Chișinău.

Guvernul a aprobat mecanismul de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor. Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, documentul presupune transferarea în componența Consiliului Superior al Procurorilor a Inspecției Procurorilor, care actualmente se află în subordinea Procuraturii Generale.

„Odată cu modificarea propusă, se acordă Inspecției autonomia funcțională, care este necesară la examinarea independentă a sesizărilor cu privire la abaterile disciplinare ale procurorilor. Se va majora numărul de inspectori de la 6 la 9 pentru a spori eficiența și operativitatea examinării abaterilor procurorilor”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

Membrilor Guvernului au mai aprobat proiectul pentru ratificarea Deciziei Subcomitetului vamal Uniunea Europeană-Republica Moldova cu privire la recunoașterea reciprocă a Programelor privind operatorii economici autorizați. Ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, a precizat că acesta va facilita comerțul.

În mare parte, acesta vizează un mecanism inovativ, care se numește Agent Economic Autorizat și care permite ca circulația mărfurilor din Rep. Moldova în UE într-o manieră mai simplificată. Se bazează pe încredere. Această încredere este acordată de autoritățile vamale agenților economice din țările pe care le reprezintă. Rep. Moldova a acordat încredere  pentru 119 agenți economici, desemnându-i ca agenți economici autorizați”, a declarat Sirețianu.

Prin urmare, agenții economici care vor obține acest statut vor beneficia de mai multe avantaje, cum ar fi controale reduse, tratament prioritar la vămuire, prioritate la controlul transporturilor.

De asemenea, miniștrii au votat pentru semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Austriei cu privire la implementarea Convenției privind cooperarea polițienească în Europa de Sud-Est. Documentul a fost prezentat la ședință de către ministra de Interne, Ana Revenco.

În contextul actual, cu un război la frontieră, Republica Moldova și-a asumat să asigure securitatea regională, iar lupta împotriva amenințărilor la adresa securității și ordinii publice continuă a fi o prioritate pentru MAI . Semnarea acestui Acord considerăm că este o contribuție semnificativă la prevenirea, contracararea și lupta împotriva infracționalității internaționale transfrontaliere”, a menționat Revenco.

Totodată, Guvernul a adoptat actul cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului ce prevede obținerea unui împrumut de circa 76 milioane de euro de la Executivul francez pentru modernizarea infrastructurii feroviare Chișinău – Ungheni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău