Cele mai grave inundații din Australia, în ultima jumătate de secol. Meteorologii avertizează: Situația e departe de a se fi încheiat

  • 23 Martie 2021 10:20
Cele mai grave inundații din Australia, în ultima jumătate de secol. Meteorologii avertizează: Situația e departe de a se fi încheiat

Inundațiile de pe coasta de est a Australiei sunt "departe de a se fi terminat" și s-au extins, au avertizat autoritățile care au în vedere să evacueze marți alte câteva mii de locuitori. Sunt cele mai grave inundații din Australia în aproape jumătate de secol, scrie Reuters, preluat de Digi24.ro

Autoritățile australiene au emis marți noi avertismente de inundații și ordine de evacuare, în timp ce ploile torențiale au lovit din nou mai multe părți ale țării, afectând case, drumuri și animale în cele mai puternice inundații din ultima jumătate de secol.

"Condițiile meteorologice s-au înrăutățit. Din păcate, această situație este departe de a se fi terminat", a avertizat în cursul nopții de luni spre marți Biroul meteorologic într-un tweet, în timp ce jumătate din New South Wales este în alertă meteo.

Zonele afectate de ploile torențiale au fost extinse, iar locuitorii din nord-vestul orașului Sydney sunt pregătiți să-și părăsească locuințele în fața apelor în creștere.

"18.000 de persoane au fost evacuate. Încă 15.000 de persoane au fost avertizate cu privire la posibilitatea evacuării", a declarat premierul statului New South Wales, Gladys Berejiklian.

Nu s-a anunțat niciun deces, și nicio persoană nu a fost rănită grav. Imaginile distribuite pe rețelele de socializare au arătat însă poduri distruse, animale blocate și case acoperite de ape în New South Wales.

Forțele de apărare australiene se vor alătura marți operațiunilor de salvare, a anunțat guvernul, precizând că două elicoptere vor fi folosite pentru ridicarea rezidenților blocați în zone îndepărtate. 

Luni, opt milioane de locuitori au fost îndemnați să evite călătoriile inutile și să lucreze de acasă dacă pot. Serviciile de salvare au răspuns până acum la peste 10.000 de apeluri de ajutor și au efectuat aproximativ 850 de operațiuni de salvare.

Contrastul este puternic cu sfârșitul anului 2019, când această regiune s-a confruntat cu incendii de pădure fără precedent și restricționarea apei, din cauza unei perioade lungi de secetă.

Cercetătorii au avertizat că Australia ar urma să fie deosebit de expusă la evenimente meteorologice extreme din cauza schimbărilor climatice la nivel global. 

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău