Cele mai bune condimente pentru digestie
-
14 Mai 2017 16:04
Condimentele sunt o sursă naturală de vitamine, minerale și antioxidanți. Mai mult, pe lângă faptul că dau o aromă specială preparatelor, condimentele ajută și la digestie. Iată cele mai recomandate condimente pentru sistemul digestiv, dar și în ce mâncăruri se potrivesc ele.
Începem cu usturoiul. Este cunoscut ca cel mai puternic antibiotic natural. În plus, sunt studii care arată că unul sau doi căței de usturoi consumați pe săptămână scad tensiunea arterială și asigură protecție împotriva cancerului. De asemenea, usturoiul ameliorează durerile de dinți dacă este aplicat pe gingii, dar nu trebuie lăsat să acționeze prea mult pentru că le poate irita. În bucătărie poate fi folosit la orice rețetă, dar în special la cele cu ciuperci, carne sau cartofi.
Condimentele orientale, sănătate curată
La fel de sănătos este și turmericul, chiar dacă nu este atât de cunoscut în România. Acesta conține o substanță activă numită curcumină. Potrivit unor studii, poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase. În același timp, poate reduce și nivelul zahărului din sânge. Turmericul este și un aliat în lupta împotriva kilogramelor în plus. Poate fi folosit pentru prepararea sosurilor, orezului, omletei sau supei.
În Orient este folosit ca un înlocuitor mai ieftin al șofranului, cel mai scump condiment din lume. Unele studii spun că previne apariția celulelor canceroase, a inflamațiilor și a bolilor degenerative precum Alzheimer sau Parkinson. În bucătărie este o delicatesă și poate fi folosit în rețetele asiatice sau mediteraneene.
Digestie bună cu busuioc și rozmarin
Revenim la condimente mai cunoscute. Busuiocul diminuează balonarea și senzația de greață, are rol antiseptic și înlătură oboseala. Pe lângă ceai, puteți adăuga frunze de busuioc în salate, paste ori supe. Foarte important: este bine să îl puneți la finalul preparării, pentru că altfel își pierde proprietățile.
Și rozmarinul îmbunătățește digestia. În plus stimulează secrețiile biliare și previne deteriorarea celulelor neuronale. Este bogat in vitamina B6, calciu si fier. În bucătărie, rozmarinul dă un gust minunat fripturilor, mâncărurilor de legume sau cartofilor la cuptor.
Scorțișoara și ghimbirul, ingredientele sănătății
Foarte multi antioxidanți conține și scorțișoara. Aceasta scade nivelul glucozei din sânge, stimulează imunitatea și reglează colesterolul. Iar dacă vă plac deserturile cu mere, scorțișoara este de neînlocuit.
În schimb, dacă preferați gustul mai picant, vă recomandăm ghimbirul. Indicat este atunci când pregătiți supe, legume sotate, deserturi sau băuturi. Este un excelent detoxifiant, combate răcelile și senzația de greață, dar în același timp îmbunătățește digestia. Atenție, însă! Trebuie consumat cu moderație. O cantitate prea mare va irita stomacul.
Condimente pentru o digestie ușoară
Tot pentru persoanele care preferă gustul picant, specialiștii recomandă ardeiul iute și boiaua. Datorită conținutului în capsaicină, acestea intensifica metabolismul, deci ajută în curele de slăbire. Boiaua iute este perfectă pentru sosuri, supe și tocănițe. Nu dă doar gust și aromă, ci și culoare plăcută, așa că poate fi folosită și la salate, sau fripturi.