Cele mai actuale date și dovezi privind impactul vaccinării împotriva COVID-19, prezentate la Chișinău

  • 29 Octombrie 2021 10:29
Cele mai actuale date și dovezi privind impactul vaccinării împotriva COVID-19, prezentate la Chișinău

Cele mai actuale date și dovezi privind impactul vaccinării împotriva COVID-19 au fost prezentate în cadrul conferinței științifico-practice „Împreună oprim pandemia COVID-19”, eveniment organizat de USMF „Nicolae Testimițanu”, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică cu suportul USAID și OMS Moldova. La nivel global, au fost administrate aproximativ 7 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 și aproape 50% din populația globului este vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin. Republica Moldova are o acoperire vaccinală de doar 25%, ceea reprezintă un pericol major de răspândire în continuare a virusului SARS-CoV-2.

Potrivit experților naționali în domeniul imunizărilor, se atestă o scădere a acoperirii vaccinale cu vaccinurile din cadrul programului național de imunizare – cele împotriva rujeolei, difteriei, tusei convulsive ș.a. Practic pentru toate tipurile de vaccin, acoperirea vaccinală a scăzut cu mai mult de 5% față de anul 2019. Astfel, există riscul major de import a unor boli care nu au fost înregistrate de zeci de ani de zile în Republica Moldova, precum difteria și poliomielita.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a mulțumit pentru suportul acordat de către OMS și mediul academic în această perioadă de pandemie. „Evenimentul se încadrează în șirul acțiunilor desfășurate în contextul Săptămânii Imunizării. Așa cum demonstrează toate datele disponibile până în prezent, vaccinul împotriva COVID-19, similar vaccinurilor împotriva altor boli infecțioase, este soluția cea mai eficientă, cea mai sigură și disponibilă pentru a pune capăt pandemiei. Este foarte important să menținem pulsul noilor dovezi care apar, iar implicarea mediului academic, a catedrelor, a savanților, pentru a le transpune în recomandări practice. Sunt sigură că informațiile prezentate vor fi utile pentru toți medicii, dar și populația va putea găsi răspunsurile la unele întrebări. Fiți absolut siguri că vaccinarea e cel mai bun pas care îl puteți face pentru a vă proteja sănătatea”, a reiterat secretarul de stat.

Coordonatorul de programe al OMS, Stela Gheorghiță, a prezentat date actualizate privind situația epidemiologică prin COVID-19 la nivel global. „Considerăm acest eveniment, dar și efortul Ministerului Sănătății și a întregii societăți, va contribui la depășirea acestei situații pandemice. Îi încurajăm pe toți să se informeze din surse sigure. Această conferință este un prilej extraordinar ca să aveți acces la cele mai bune date și dovezi, ca să vă vaccinați și să vă încurajați părinții, persoanele care au comorbidități să se imunizeze pentru că vaccinarea este cea mai sigură metodă de a prevenit cazurile severe și de deces”.

Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF Moldova, Banca Mondială și alți parteneri, desfășoară Săptămâna Imunizării, în perioada 25-31 octombrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău