Cele două mesaje importante cu care vine Maia Sandu de la Paris. Iulian Groza: Dincolo de importanța simbolică a acestei vizite, este mesajul puternic, fără precedent, de sprijin al agendei de reforme

  • 05 Februarie 2021 13:21
Cele două mesaje importante cu care vine Maia Sandu de la Paris. Iulian Groza: Dincolo de importanța simbolică a acestei vizite, este mesajul puternic, fără precedent, de sprijin al agendei de reforme

O deschidere mai mare pentru investiții franceze în Republica Moldova și un mesaj ferm de susținere a reformelor – reprezintă două elemente importante cu care a revenit de la Paris președinta Maia Sandu. Întrevederea cu președintele francez, Emmanuel Marcon, va propulsa mai intens agenda Republicii Moldova în Uniunea Europeană, sunt de părere analiștii politici de la Chișinău.

Dincolo de mesajul de susținere fără precedent pe care președintele francez, Emmanuel Macron, i l-a transmis președintei Maia Sandu și Republicii Moldova, vizita la Paris îi asigură Chișinăului și un partener vocal în Uniunea Europeană. Expertul în politică externă, Iulian Groza, director al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, opinează că agenda de reforme a Chișinăului va fi promovată mai intens cu ajutorul Franței.

„Această vizită a rezultat cu mai multe declarații de sprijin în promovarea investițiilor franceze în Republica Moldova. S-a menționat foarte clar interesul Franței, interesul președintelui francez de a încuraja cât mai mulți investitori francezi să vină în Republica Moldova, să investească în infrastructura de transport, în industria farmaceutică. Dincolo de importanța simbolică a acestei vizite, este mesajul puternic, fără precedent, de sprijin al agendei de reforme și un mesaj de încurajare a legăturilor investiționale din Franța pentru Chișinău, pe domenii absolut importante pentru Republica Moldova”, a declarat Iulian Groza. 

Comentatorul politic Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial, opinează pentru Radio Chișinău că, după asemenea întrevederi de rang înalt, societatea va înțelege care este calea de urmat pentru Republica Moldova. Astfel de evenimente proiectează și o nouă imagine a președintei Maia Sandu, subliniază analistul.

„De la acest nivel la care se situează președintele moldovean cu ocazia vizitei sale la Paris se proiectează la nivelul societății, a oamenilor simpli, a politicienilor implicați în procesele politice indiferent de tabără în care se găsesc, o imagine a Maiei Sandu care va cântări mult în perspectiva alegerilor parlamentare și a diferitor altor procese politice și sociale. Ce înțelege societatea? Că probabil acesta va fi parcursul Republicii Moldova mai departe, un parcurs la care cetățenii sunt îndemnați să coparticipe. Dacă lucrurile vor evolua de maniera în care vedem astăzi, atunci s-ar putea ca în câțiva ani sau chiar mai devreme, s-ar putea să apară șantiere, proiecte diverse pe care oamenii să le vadă cu ochiul liber, să fie palpabile și care să le facă oamenilor viața mai bună decât este astăzi”, a subliniat Vlad Țurcanu. 

Președinta Republicii Moldova a întreprins o vizită de două zile la Paris, la invitația omologului său francez, Emmanuel Macron. Șeful statului francez a declarat că este gata să susțină în Republica Moldova proiecte de modernizare a căilor ferate, de renovare a infrastructurii. Franța a anunțat sprijin și pentru reforme în justiție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău