Cele 5 volume ale Raportului statului major al Armatei Române, pentru perioada 1916-1919, editate la Iași, donate Bibliotecii Naționale de la Chișinău (AUDIO)

  • 31 August 2020 19:40
0%
00:00:00
00:00:00

O expoziție de documente de patrimoniu cu genericul “Cunoscând prezentul, scriem viitorul” a fost inaugurată la Biblioteca Națională zilele acestea. Expozția conține documente din fondul de aur al Bibliotecii Naționale, o mare parte din ele fiind expuse pentru prima oară atenției publicului.

 Documentele se referă la istoria Moldovei, având drept scop comemorarea personalităților care au contribuit la dezvoltarea culturii și spiritualității românești din spațiul basarabean, a menționat vicedirectorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” din Chișinău, Cătălin Boredeianu.


“Sunt documente care vorbesc despre istoria Moldovei. Pe de o parte e vorba de istoria noastră comună, de până la 1812, prin prezența cronicilor, a letopisețelor, pe de altă - de documente din perioada Basarabiei sec. XIX. Documentele mărturisesc despre situația privind cartea bisericească, evoluția limbii române, etimologie și alte teme”, a menționat vicedirectorul ICR Chișinău.


Conferințele care au fost susținute în cadrul inaugurării expoziției de academicianul Andrei Esanu și doctorul habilitat în sociologie, vicedirectorul ICR, Cătălin Bordeianu, “au avut drept scop revelarea elementelor fundamentale de cultură și civilizație românească, încetățenite de milenii în aceste spații și care solicită și astăzi o atitudine generatoare de noi și noi valori”, a afirmat Cătălin Bordeianu.


În calitatea sa de recenzent și consilier științific al editurii “Vasiliana” din Iași, Cătălin Bordeianu a oferit Bibliotecii Naționale o donație importantă ale unor noi apariții editoriale – “Proverbe românești”, de Iulius Zane, în trei volume, „Raportul statului-major al Armatei Române pentru perioada 1916 – 1919”, în 5 volume ș.a. Raportul a fost întocmit de generali și colonei care ulterior au fost represați de către regimul comunist, instaurat după 1944, a mai specificat Cătălin Bordeianu pentru Radio Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău