Cele 37 de armate private ale lui Putin. Rusia, raiul mercenarilor plătiți de serviciile secrete sau chiar de biserica ortodoxă rusă
-
27 Iunie 2023 08:33
Gruparea paramilitară Wagner a ajuns să fie sinonimă cu conceptul de armată privată, care nu se supune niciunei legi și nu urmează decât propriile reguli și interese.
Mercenarii lui Evgheni Prigojin și-au construit o notorietate solidă în războiul din Ucraina și au ajuns să fie considerați mai buni luptători chiar decât cei din armata regulată - de altfel, „Bucătarul lui Putin” și-a arogat doar pentru el meritul cuceririi orașului Bahmut. Însă este Wagner singura armată privată din Rusia? O anchetă publicată de site-ul de investigații din surse deschise (OSINT, Open Source Intelligence - n.r.) Molfar arată că în Rusia există nu mai puțin de 37 de armate private, finanțate de oligarhi, de servicii secrete sau chiar de biserica ortodoxă rusă, care funcționează și participă la misiuni neoficiale nu doar în Ucraina, ci chiar pe mai multe continente.
Principala concluzie a analiștilor de la Molfar este că toate cele 37 de armate private sunt legate de Kremlin. Acest lucru le și asigură existența, pentru că în Rusia legea interzice crearea unor armate private: cu toate acestea, grupările paramilitare continuă să existe, nederanjate de nicio autoritate.
Singura condiție este să nu intre în coliziune cu Kremlinul - atunci își pierd favorurile. Cea mai proaspătă dovadă este chiar Wagner, care a pornit într-o rebeliune de o zi împotriva Moscovei, înainte de a da înapoi. Statutul lui Prigojin este acum nesigur: pe de o parte el ar fi fost exonerat de Kremlin pentru tentativa de lovitură de stat, pe de altă parte Moscova anunță că șeful Wagner este în continuare sub cercetare.
37 de armate private în Rusia
Investigația Molfar a identificat 37 de grupări paramilitare înființate în Rusia. 10 dintre aceste ar putea fi închise între timp. Majoritatea (27) au fost înființate după 2014, anul anexării ilegale a peninsulei Crimeea. De asemenea, 11 au fost create după februarie 2022, data invadării Ucrainei.
25 dintre aceste grupări de mercenari au luptat sau mai luptă în Ucraina, din 2014 încoace, potrivit analiștilor Molfar. Însă mercenarii ruși au fost și sunt prezenți în 34 de țări din lume, printre care Siria, Irak, Republica Centrafricană, Nigeria.
Deși în afara legilor din Rusia, astfel de grupări paramilitare se dovedesc foarte utile intereselor Kremlinului:
- participă la războaie hibride fără a implica oficial Rusia
- mercenarii sunt mai ieftin de întreținut decât trupele regulate
- finanțarea acestor grupări este de multe ori susținută de oligarhi, deci nu constituie povară pentru bugetul Rusiei
- pierderile suferite de armatele private nu sunt contabilizate în bilanțurile oficiale
- mercenarii se înscriu voluntar în aceste mișcări, deci statul nu este responsabil pentru despăgubirea familiilor lor.
Continuarea citiți pe digi24.ro.