Cele 1800 de mici seisme produse pe o insulă din Azore ar putea fi urmate de un cutremur puternic sau erupție vulcanică

  • 23 Martie 2022 13:46
Cele 1800 de mici seisme produse pe o insulă din Azore ar putea fi urmate de un cutremur puternic sau erupție vulcanică

Seria de multiple seisme de mică intensitate produse pe insula portugheză Sao Jorge din Oceanul Atlantic în ultimele trei zile ar putea fi urmată de un cutremur mai mare sau de o erupție vulcanică, potrivit unui oficial în domeniu, după ce autoritățile au îndemnat oamenii să nu călătorească în regiune, informează Reuters.

Numărul seismelor înregistrate pe insula vulcanică Sao Jorge, din arhipelagul Azore, începând de sâmbătă după-amiază a ajuns la circa 1.800 de la bilanțul anterior - 1.329, a precizat marți Rui Marques, directorul centrului regional pentru supraveghere seismo-vulcanică CIVISA, scrie digi24.ro.

Doar 94 dintre cele 1.800 de cutremure, cu o magnitudine cuprinsă între 1,7 și 3,3, înregistrate până în prezent au fost resimțite de populație, a declarat Marques pentru agenția portugheză de știri Lusa.

Sao Jorge, una dintre cele nouă insule care formează arhipelagul Azore, cu o populație de circa 8.400 de locuitori, face parte din insulele centrale ale arhipelagului, care includ popularele destinații turistice Faial și Pico, de asemenea vulcanice.

Seria de micro-seisme, care nu au provocat pagube materiale până la această oră, au fost înregistrate de-a lungul fisurii vulcanice Manadas, care a erupt pentru ultima dată în 1808, scrie Agerpres.

Autoritățile din Sao Jorge au activat planuri de urgență ca măsură de precauție.

"Toate scenariile sunt pe masă", a declarat Marques pentru postul de radio Antena 1. "Pe de o parte, am putea avea un seism de o magnitudine mai mare, care ar putea provoca pagube... Pe de altă parte, există și scenariul unei erupții".

Marques i-a îndemnat pe rezidenți să rămână vigilenți, deși a spus că seismele sunt de origine tectonică, referindu-se la mișcarea plăcilor tectonice, și nu de origine vulcanică.

"Nu ar trebui să tratăm acest lucru ca o simplă criză tectonică, ci ca o criză seismică, care se produce într-un sistem vulcanic activ", a mai spus Marques.

CIVISA a instalat două stații suplimentare de monitorizare seismică și a mobilizat o echipă care să măsoare gazele din sol, un indicator al activității vulcanice. Nivelurile par în limite normale până în prezent, a mai spus Marques.

Autoritatea pentru Protecție Civilă a precizat marți dimineață că lucrează, alături de alte entități, pentru a pregăti un răspuns în cazul producerii unui seism de amploare sau al unei erupții vulcanice.

Într-un comunicat separat publicat marți seară, autoritatea a recomandat oamenilor să evite călătoriile neesențiale către insula luxuriantă astfel încât autoritățile să nu se confrunte cu "restricții suplimentare" dacă trebuie să ajute populația locală.

Creșterea bruscă a activității seismice amintește de fenomenul similar detectat anul trecut anterior erupției vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma, situată la o distanță de circa 1.400 de kilometri sud-est de Azore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău