Cele 14 țări din Grupul de la Lima și-au rechemat ambasadorii din Venezuela

  • 23 Mai 2018 10:47
Cele 14 țări din Grupul de la Lima și-au rechemat ambasadorii din Venezuela

Cele 14 țări din Grupul de la Lima au anunțat luni rechemarea ambasadorilor lor din Venezuela, unde Nicolas Maduro a fost reales președinte, pe 20 mai, într-un scrutin căruia "nu îi recunosc legitimitatea".

Acest grup de țări - care include Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia și Mexic - a anunțat într-un comunicat "scăderea nivelului relațiilor lor diplomatice cu Venezuela (... ) pentru a protesta" împotriva acestui scrutin "care nu este în conformitate cu standardele internaționale ale unui proces electoral transparent și democratic", scrie LA LIBRE BELGIQUE.

Criticate de comunitatea internațională și considerate o "înșelătorie" de către opoziție, alegerile de duminică i-au permis președintelui Maduro, în vârstă de 55 de ani, să fie reales până în 2025 cu 68% din voturi.

Grupul de la Lima "și-a reiterat îngrijorarea față de aprofundarea crizei politice, economice, sociale și umanitare care a deteriorat nivelul de trai în Venezuela și care se reflectă în migrația masivă a venezuelenilor în țările noastre".

Țările semnatare au planificat să convoace în prima jumătate a lunii iunie o reuniune în Peru cu autoritățile responsabile cu migrația "pentru a face schimb de experiență și pentru a oferi un răspuns" acestei probleme.

De asemenea, ele trebuie să "coordoneze acțiunile astfel încât instituțiile financiare internaționale și regionale să nu acorde credite Guvernului Venezuelei", considerând că este "neconstituțional" ca țara "să intre în datorii fără aprobarea Adunării Naționale", cu excepția cazului în care împrumuturile sunt utilizate pentru finanțarea ajutorului umanitar.

Afectată de prăbușirea prețurilor la țiței începând din 2014, Venezuela, care obține 96% din veniturile sale din petrol, suferă din cauza lipsei de valută care a condus-o într-o gravă criză economică.

În cinci ani, PIB-ul a scăzut cu 45%, conform FMI, care anticipează o contracție de 15% în 2018 și o inflație de 13.800%.

Traducerea: Rodezia Costea

Sursa: Rador

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău