Cel puțin nouă morți în India și Bangladesh în urma ciclonului Yaas

  • 27 Mai 2021 12:51
Cel puțin nouă morți în India și Bangladesh în urma ciclonului Yaas

Ciclonul Yaas a lăsat în urma sa joi mii de indieni fără adăpost și cel puțin nouă morți, dintre care patru în estul Indiei, deja copleșit de un val devastator de COVID-19, și cinci în Bangladesh-ul vecin, dintre care patru copii, informează AFP, citat de AGERPRES.

Însoțit de valuri care în unele cazuri au atins înălțimea unui autobuz cu două etaje, de ploi abundente și de rafale de până la 155 de kilometri/oră, Yaas a atins uscatul miercuri la ora 03:30 GMT, potrivit Departamentului de meteorologie indian.

De atunci, furtuna a avansat spre interior spre statul Jharhkand și s-a transformat într-o depresiune severă însoțită de ploi abundente.

La mai puțin de două săptămâni după ravagiile provocate pe coastele de vest ale Indiei de ciclonul Tauktae, care a lăsat în urmă cel puțin 155 de morți, peste 1,5 milioane de persoane, amenințate de sosirea ciclonului Yaas în statele vestice Bengalul de Vest și Odisha miercuri, au fost evacuate.

Potrivit unui bilanț provizoriu, două persoane și-au pierdut viața în Bengalul de Vest, două în Odisha și cinci, inclusiv patru copii, în Bangladesh, unde marea a distrus diguri și a inundat mii de case, au precizat oficiali locali.

Mamata Banerjee, premierul din Bengalul de Vest, a declarat că peste 300.000 de case au fost distruse de ciclon.

"Nivelul mării și al râurilor a început să crească la peste trei - patru metri deasupra celui normal, spărgând digurile în 135 de locuri", a adăugat Banerjee.

Eforturile de salvare au fost "îngreunate" de sătenii care refuzau să-și părăsească locuințele de teama contractării noului coronavirus, a declarat pentru AFP ministrul pentru gestionarea dezastrelor din Bengalul de Vest, Javed Ahmed Khan.

Unele zone din capitala statului, Calcutta, au fost inundate de apele râului Hooghly.

Yaas a perturbat eforturile locale de combatere a COVID-19, care face ravagii în comunitățile urbane și rurale din India, provocând până în prezent circa 310.000 de decese.

În statul Odisha, furtuna a scos din rădăcini sute de copaci, care au distrus în cădere cablurile electrice, a declarat responsabilul local Pradeep Kumar Jena.

Potrivit experților, frecvența și intensitatea furtunilor formate în jurul Indiei este în creștere sub efectul încălzirii climei, dar și a mărilor și oceanelor.

Unele dintre cele mai mortale furtuni din istorie s-au format în Golful Bengal, printre acestea numărându-se un ciclon din 1970, care a ucis jumătate de milion de locuitori în regiunea care a devenit Bangladesh. Cel mai devastator ciclon înregistrat în Odisha, în 1999, a dus la decesul a circa 10.000 de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău