Cel puțin 50 de decese în urma trecerii uraganului Ida peste nord-estul Statelor Unite

  • 06 Septembrie 2021 10:13
Cel puțin 50 de decese în urma trecerii uraganului Ida peste nord-estul Statelor Unite

Bilanțul deceselor provocate de uraganul Ida în nord-estul Statelor Unite a crescut duminică la cel puțin 50, în contextul în care mulți dintre rezidenți speră în continuare că persoanele date dispărute în timpul inundațiilor vor fi găsite, în timp ce papa Francisc s-a rugat pentru ca cei afectați să rămână puternici în urma acestui dezastru natural, relatează Reuters, citat de AGERPRES.

Autoritățile din statul New York au confirmat 17 decese, patru au fost raportate în comitatul Westchester, iar restul în metropola New York, unde aproape toate victimele au fost surprinse de ape în apartamente amenajate în subsoluri în mod ilegal, una dintre ultimele variante accesibile pentru locuitorii cu venituri reduse, după cum a declarat un purtător de cuvânt al guvernatorului Kathy Hochul.

În New Jersey au fost confirmate 27 de decese în urma furtunii, alte patru persoane fiind date dispărute, a precizat un purtător de cuvânt al guvernatorului Phil Murphy. Printre cei dispăruți se numără doi studenți, care au fost văzuți ultima dată în Passaic, New Jersey, miercuri. Ei ar fi fost surprinși de inundațiile provocate de precipitațiile istorice aduse de uraganul Ida, în timpul cărora râul Passaic a ieșit din matcă.

O slujbă de comemorare a fost organizată duminică la Universitatea Seton Hall din South Orange pentru Nidhi Rana, o studentă în primul an de facultate din Passaic, care a fost văzută ultima dată cu prietenul ei, Ayush Rana, student la Universitatea de Stat Montclair, în timp ce apele repezi se învolburau în jurul mașinii acestuia.

Alte state din nord-estul american unde au fost raportate decese în urma furtunii Ida sunt Connecticut, unde cel puțin o persoană a murit, Pennsylvania, cu cel puțin patru morți, și Maryland, cu cel puțin o victimă.

Guvernatorul din Louisiana a anunțat sâmbătă că numărul persoanelor care au murit în urma trecerii furtunii peste acest stat de pe coastele Golfului Mexic a crescut la 12. Ida a lovit statul Louisiana în data de 29 august cu intensitatea unui uragan de categoria 4, doborând copaci și distrugând linii de înaltă tensiuni, cu viteze ale vântului de până la 272 km/h. Sute de mii de persoane din Louisiana au rămas fără electricitate.

Grand Classica, o navă de croazieră având la bord 1.500 de lucrători trimiși în zonă pentru a restabili alimentarea cu energie electrică, a ridicat sâmbătă ancora din portul Palm Beach și urmează să sosească marți la New Orleans, în baza unui acord semnat cu Entergy Corp., potrivit Bahamas Paradise Cruise.

Papa Francisc a transmis condoleanțe victimelor uraganului Ida în timpul slujbei duminicale din Piața Sf. Petru de la Vatican. ''Fie ca Domnul să primească sufletele celor morți și să le ofere putere celor care suferă în urma acestui dezastru'', a spus suveranul pontif. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
4,24
Câțiva nori
Umiditate:70 %
Vint:6,69 m/s
Thu
1
Fri
8
Sat
11
Sun
6
Mon
-0
Arhivă Radio Chișinău