Cel puțin 36 de morți în Hawaii din cauza incendiilor de vegetație catastrofale

  • 10 August 2023 13:02
Cel puțin 36 de morți în Hawaii din cauza incendiilor de vegetație catastrofale

Cel puțin 36 de persoane și-au pierdut viața în Hawaii din cauza incendiilor de vegetație catastrofale de pe Maui, a doua insulă ca mărime a arhipelagului, relatează BBC.

„Pe măsură ce eforturile pompierilor continuă, 36 de victime au fost descoperite astăzi în interiorul focului activ [din] Lahaina. În prezent nu sunt disponibile alte detalii”, afirmă un comitat remis presei de autoritățile din Comitatul Maui.

 

Lahaina, o zonă din nord-vestul insulei Maui, este epicentrul incendiilor izbucnite zilele trecute și care au fost alimentate în parte de uraganul Dora care a traversat arhipelagul.

 
Ed Sniffen, directorul Departamentului de Transporturi din Hawaii, a declarat miercuri că peste 11.000 de persoane au fost evacuate din Maui în contextul în care autoritățile depun eforturi intense pentru a-i ajuta pe oameni să plece, potrivit CNN.

Cu toate acestea, unele dintre avioanele care au părăsit în ultimele ore insula au avut și scaune goale în condițiile în care închiderea drumurilor importante a limitat accesul la aeroport. Zona Lahaina este una dintre cele mai populare destinații turistice din Hawaii, și cea mai scumpă regiune din Maui.

Situație dramatică pe insula Maui din Hawaii

Elicopterele militare au aruncat peste 500.000 de litri de apă în Comitatul Maui miercuri în contextul în care forțele armate americane au fost desfășurate pentru a ajuta pompierii cu stingerea incendiilor.

Echipe ale Departamentului de Stat american au fost trimise și ele aici pentru a ajuta la eforturile de a restaura comunicațiile pe insulă în condițiile în care serviciile de telefonie și telefonie mobilă au căzut în zone ample ale insulei.

„911 a căzut. Serviciile de telefonie mobilă au căzut. Serviciile telefonice au căzut”, a declarat miercuri dimineața Sylvia Luke, locotenentul guvernator al insulelor Hawaii. Dezastrul a tăiat de asemenea alimentarea cu electricitate pentru 14.000 de locuințe și firme din Maui.

În același timp, Garda de Coastă a SUA este în alertă pentru a-i salva pe oamenii care s-au aruncat în ocean după ce au fost izolați de flăcări, cel puțin 14 persoane fiind salvate până acum din ape.

Relatări despre astfel de cazuri au apărut în urmă cu o zi, când autoritățile au încercat să alerteze locuitorii și turiștii cu privire la gravitatea situației.

„Oamenii sar în ocean să scape de flăcări, sunt salvați de Garda de Coastă. Toți proprietarii de ambarcațiuni sunt chemați să salveze oamenii. Este apocaliptic”, a declarat un jurnalist local pentru CNN.

Pompierii insulei avertizaseră cu o zi în urmă că vânturile imprevizibile, umiditatea în scădere, natura terenului și localizarea incendiilor fac dificilă prognozarea direcției și vitezei flăcărilor.

„Incendiul poate fi la o milă sau mai mult de casa voastră, dar într-un minut sau două poate ajunge la voi”, a declarat Jeff Giesea, șeful adjunct al serviciului de pompieri de pe insulă.

Pompierii au reușit însă să stingă o parte a incendiilor în condițiile în care vânturile puternice care au alimentat flăcările s-au mai ameliorat odată cu îndepărtarea uraganului Dora de arhipelagul Hawaii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău