Cel puțin 31 de morți în raiduri ale Turciei în Siria (ONG)

  • 20 Noiembrie 2022 17:52
Cel puțin 31 de morți în raiduri ale Turciei în Siria (ONG)

Cel puțin 31 de persoane, marea majoritate combatanți kurzi și soldați sirieni, au murit în raidurile armatei turce lansate sâmbătă seară împotriva regiunilor kurde din nordul Siriei, potrivit unui ultimul bilanț furnizat duminică de un ONG și citat de France Presse.

Autoritățile autonome kurde au raportat la rândul lor cel puțin 29 de morți - 11 civili, 15 combatanți proregim, doi paznici de siloz și un luptător kurd, transmite Agerpres.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă rețea de surse în Siria, nu a putut confirma moartea civililor.

El a raportat o serie de lovituri aeriene efectuate sâmbătă seară și înainte de zorii zilei de duminică de către armata turcă în provinciile Raqa și Hassake (nord-est) și Alep (nord), care au costat viața a 18 combatanți kurzi și membri ai forțelor aliate locale, precum și 12 soldați sirieni. Au fost 40 de răniți.

De asemenea, ONG-ul a anunțat moartea unui jurnalist, Issam Abdallah, corespondent sirian pentru o agenție de presă kurdă.

Agenția oficială de presă siriană Sana a confirmat moartea mai multor militari sirieni, fără a preciza numărul.

Loviturile au vizat în principal orașul Kobani (nord) și împrejurimile sale, în apropierea graniței cu Turcia, în special silozurile de cereale din apropiere de Al-Malikiyah (nord-est) și o centrală electrică situată într-o zonă aflată sub controlul Forțelor Democratice Siriene (FDS) dominate de kurzi.

Turcia a anunțat lansarea acestei operațiuni aeriene în nordul Irakului și Siriei învecinate, vizând mai multe regiuni aflate sub controlul forțelor kurde siriene și al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), acuzat de către Ankara de atentatul ce a ucis șase persoane la Istanbul la 13 noiembrie.

"Aceste atacuri ale statului de ocupație turc nu vor rămâne fără răspuns. La momentul și locul potrivit, vom răspunde cu forță și eficiență", au reacționat FDS într-un comunicat.

Operațiunea turcă, denumită "Gheară de sabie", are ca scop "eliminarea atacurilor teroriste din nordul Irakului și Siriei, asigurarea securității frontierei și eliminarea terorismului de la sursă", a precizat Ministerul turc al Apărării.

Turcia, ai cărei soldați sunt prezenți în zonele din nordul Siriei, amenință din luna mai că va lansa o nouă ofensivă împotriva FDS, considerându-le drept "teroriști".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău