Cel puțin 20 de state din UE vor semna săptămâna viitoare un pact privind apărarea comună

  • 08 Noiembrie 2017 15:55
Cel puțin 20 de state din UE vor semna săptămâna viitoare un pact privind apărarea comună

Cel puțin 20 de state membre ale Uniunii Europene vor semna săptămâna viitoare un pact privind apărarea comună, inițiativă promovată de Franța și Germania, pentru finanțarea și dezvoltarea infrastructurii militare comune, într-o manifestare a unității europene după decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar, transmite Agerpres.

Parisul și Berlinul speră ca acordul să fie semnat pe 13 noiembrie la Bruxelles, iar Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) ar putea fi cel mai mare salt în politica de apărare a UE în ultimele decenii.

Totuși, încă existe diferențe de opinie între Franța și Germania cu privire la ceea ce ar trebui să facă țările semnatare ale noului pact. În timp ce Franța dorește ca un nucleu de țări să contribuie la PESCO cu bani, echipamente militare și disponibilitatea de a interveni peste hotare, Germania încearcă să extindă acordul pentru a include cât mai multe state, ceea ce în opinia unor experți ar putea să îl facă mai puțin eficient.

''Aceasta trebuie să ducă la un nivel superior de angajament dacă va funcționa. Uniunea Europeană are deja o mulțime de forumuri pentru discuții'', a spus un oficial european, care a descris PESCO drept o 'căsătorie defensivă'.

Până în prezent, Franța, Germania, Italia, Spania și alte cel puțin 16 țări din UE și-au exprimat intenția de a adera la această inițiativă, care ar urma să fie lansată oficial la Consiliul European de iarnă, din luna decembrie.

Unele țări membre, printre care Danemarca, Portugalia și Malta, încă nu s-au pronunțat public în legătură cu PESCO.

Este clar însă că Marea Britanie, care intenționează să părăsească blocul comunitar ca urmare a referendumului din iunie 2016, nu va participa la PESCO. Londra a încercat constant să blocheze cooperarea europeană în domeniul apărării, de teamă că acest lucru ar putea duce la crearea unei armate a UE.

Diplomați francezi au afirmat că noul pact va avea câteva aspecte asupra cărora guvernele din UE vor conveni să coopereze și să contribuie cu fonduri, printre inițiativele avute în vedere fiind operațiuni militare ale UE și efectuarea în comun de investiții și achiziții de capacități militare.

Propunerile referitoare la PESCO includ un comandament medical european și o rețea de centre logistice în Europa, crearea unui centru european de reacție la crize și pregătiri comune ale ofițerilor militari.

Mai mulți oficiali NATO și-au exprimat scepticismul în legătură cu PESCO, dar acum par să fi înțeles că pentru Uniunea Europeană este important să răspundă la crizele umanitare și alte situații de criză, în special în Africa, o regiune unde NATO nu are responsabilități speciale.

PESCO ''nu va fi în competiție cu NATO'', a explicat un diplomat german. NATO se concentrează pe apărarea colectivă, în timp ce PESCO va asigura un răspuns mai rapid și mai eficient al UE la evenimente precum criza Ebola din Africa, din 2014, a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
3,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
8
Sat
8
Sun
10
Mon
9
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău