Cel mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, pus în valoare de Primăria Galați

  • 18 Iunie 2017 12:41
Cel mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, pus în valoare de Primăria Galați

Primăria municipiului Galați a hotărât punerea în valoare a potențialului turistic și științific al celui mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, Așezarea dacică, Castrul și Castellumul roman de la Tirighina-Barboși, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de municipalitatea gălățeană.

Potrivit sursei citate, o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie Paul Păltânea din Galați a realizat deja cercetarea arheologică preventivă, în perioada mai — iunie, pe o suprafață de 800 metri pătrați inclusă într-un proiect de finanțare europeană, scrie Agerpres.

În cursul săpăturilor au fost descoperite zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observație și supraveghere a navigației pe Siret și Dunăre. De asemenea au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuințe romane, dar și un bogat material ceramic și numismatic.

Aceste artefacte vor fi restaurate, conservate și valorificate științific și turistic.

Complexul de fortificații romane de la Barboși este format dintr-o davă dacică suprapusă de un Castellum roman, delimitate de dealul Tirighina.

"Obiectivul cercetării arheologice făcute este acela de a evidenția patrimoniul arheologic în anumite segmente din Castrul și fortificația de tip Castellum de la Tirighina-Barboși, în vederea valorificării acestuia printr-un proiect cu finanțare europeană. Acest proiect al Primăriei municipiului Galați vine după aproape 25 de ani de când Muzeul de Istorie din Galați solicită reînceperea cercetării arheologice la situl Tirighina-Barboși", se spune în comunicat.

Reprezentanți primăriei au precizat că valoarea proiectului s-ar putea ridica la suma de 4,5 milioane euro, iar cercetarea arheologică a costat 305.830 lei, primăria încheind pentru aceasta un parteneriat cu Muzeul de Istorie din Galați, după organizarea unei licitații publice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău