Cel mai sever declin al PIB-ului Italiei de la Al Doilea Război Mondial

  • 02 Februarie 2021 14:38
Cel mai sever declin al PIB-ului Italiei de la Al Doilea Război Mondial

Italia, a treia economie a zonei euro, a înregistrat un declin al Produsului Intern Brut de 8,8% anul trecut, arată datele preliminare publicate marți de Institutul Național de Statistică (Istat), în timp ce autoritățile de la Roma se așteptau la o scădere de 9%, transmit Reuters și Bloomberg, potrivit Agerpres.

Este cel mai sever declin al PIB-ului Italiei de la Al Doilea Război Mondial. Datele nu sunt ajustate cu numărul de zile lucrate, precizează Istat.

Economia italiană este afectată de impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19) și de turbulențele politice. Săptămâna trecută, premierul italian Giuseppe Conte și-a prezentat demisia președintelui republicii, Sergio Mattarella, care a decis să o accepte și să înceapă consultări cu partidele politice pentru ieșirea din criză.

PIB-ul Italiei s-a contractat cu 2% în trimestrul patru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, iar în ritm anual economia a înregistrat un declin de 6,6%, arată datele Istat. Analiștii se așteptau la o scădere de 2,2% în ritm trimestrial și de 6,7% în ritm anual. Săptămâna trecută, Germania și Spania au raportat creșteri neașteptate ale economiei în ultimele trei luni din 2020, în timp ce PIB-ul Franței s-a contractat mai puțin decât se estima.

Datele pentru trimestrul trei din 2020 au fost revizuite în creștere, indicând un avans al economiei italiene de 16% în ritm trimestrial și un recul de 5,1% în ritm anual.

Pentru 2021 autoritățile de la Roma se așteaptă la o creștere a PIB-ului Italiei de 6%, deși ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, a avertizat că datele ar putea fi revizuite în scădere din cauza efectelor pandemiei.

În decembrie, Istat previziona un avans al economiei italiene de 4% în acest an.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a înrăutățit săptămâna trecută estimările privind creșterea economiei Italiei în 2021 la 3%, de la un avans de 5,2% previzionat în octombrie. Pentru 2020, FMI se aștepta la un declin al PIB-ului Italiei de 9,2%, față de o scădere de 10,6 prognozată în octombrie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău