Cel mai recent raport al „Promo-LEX” privind încălcările depistate în primul tur de scrutin al prezidențialelor

  • 07 Noiembrie 2020 14:41
Cel mai recent raport al „Promo-LEX” privind încălcările depistate în primul tur de scrutin al prezidențialelor

Misiunea de Observare (MO) Promo-LEX a publicat ieri, 6 noiembrie, cel de-al șaselea raport de monitorizare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Raportul cuprinde principalele constatări cu privire la deschiderea și închiderea secțiilor de votare (SV), votarea pe parcursul zilei alegerilor și prezentarea incidentelor semnalate de observatori, precum și o analiză a rezultatelor totalizării voturilor realizată de către MO Promo-LEX.

În urma prelucrării tuturor rapoartelor recepționate de la observatorii pe termen scurt (OTS) detașați în cele 608 secții de votare cuprinse în eșantion, de la observatorii care au monitorizat cele 42 secții de votare deschise pentru alegătorii din regiunea Transnistreană dar și din diasporă (52 SV), precum și de la  observatorii din cadrul celor 80 echipe mobile, pe parcursul zilei alegerilor au fost analizate și publicate în total 481 de incidente.

MO Promo-LEX își exprimă îngrijorarea cu referire la minim 10 cazuri de intimidare a observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare. În plus, Promo-LEX a semnalat o situație alarmantă care afectează credibilitatea procesului electoral în SV 29/20 Soroca, Căinarii Vechi, unde s-a depistat dispariția a 200 de buletine de vot neutilizate.

Totodată, în turul I al alegerilor Prezidențiale, din cele 50 cazuri de transportare organizată a alegătorilor cca. 74% au fost raportate pentru SV unde au votat alegătorii din regiunea transnistreană. La fel, au fost raportate 59 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului, 35 de cazuri de deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri și 29 cazuri de deficiențe în listele electorale. În acest context, menționăm că, în turul I al alegerilor Prezidențiale s-a păstrat aceiași structură a tipurilor de incidente ca și în cadrul alegerilor  parlamentare din 24 februarie 2019 (ultimul scrutin național) .

Pe parcursul zilei alegerilor MO Promo-LEX a mai atenționat autoritățile și alți actori interesați despre cazurile de agitație electorală în ziua alegerilor (14) și despre zvonurile, tentativele sau chiar situațiile de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor (14).

Totuși, cantitativ, cel mai frecvent tip de incident raportat în ziua alegerilor (75 cazuri) s-a referit la  nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire a infecției COVID-19. În acest context, considerăm că, pentru cel de-al II tur de scrutin este oportună suplinirea numărului cabinelor de vot din SV pentru a permite fluidizarea votării, în special în acele secții de votare unde s-a atestat o prezență sporită.

De asemenea, având în vedere contextul pandemic dar și perioada rece a anului în care ne aflăm, MO Promo-LEX a mai atras atenția la faptul că, aproape jumătate (43%) din totalul SV observate în ziua alegerilor nu sunt încălzite, fapt care ar putea pune în pericol sănătatea funcționarilor electorali și a altor persoane implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor. Totodată, Promo-LEX a constatat că, cca. 265 (38%) din SV monitorizate în I tur de scrutin nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii iar în cel puțin 12 SV (2%) condițiile de iluminare sunt insuficiente.

Cu referință la procesul de numărare a voturilor, observatorii Promo-LEX au raportat că, în cel puțin 186 SV (24%) membrii birourilor electorale au ignorat norma legală cu privire la obligativitatea prezentării buletinului de vot tuturor participanților la procesul de numărare de către un singur membru al biroului.

În urma analizei corectitudinii completării unui număr de  2 135 de PV de totalizare a voturilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova (colectate de observatorii Promo-LEX de la Consiliile electorale de Circumscripție) din totalul celor 2 143 întocmite, Promo-LEX a identificat 27 de PV eronate, care nu corespund formulelor de verificare. Comparativ cu alegerile locale generale din 2019, numărul proceselor-verbale identificate ca fiind eronate a crescut nesemnificativ,  însă este mai mic comparativ cu alegerile prezidențiale din 2016 și cele parlamentare din 2019.

Rezultatele totalizării voturilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova realizată de MO Promo-LEX în baza proceselor verbale colectate de la  Consiliile electorale de Circumscripție nu au indicat diferențe semnificative față de  datele finale anunțate de Comisia Electorală Centrală. Totuși, MO Promo-LEX își manifestă îngrijorarea privind dinamica în creștere a numărului de alegători care votează la locul aflării (domiciliu sau reședință) în Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău