Cel mai rapid elicopter din lume a fost proiectat cu ajutorul României

  • 16 Martie 2021 09:57
Cel mai rapid elicopter din lume a fost proiectat cu ajutorul României

Un nou design de elicopter a fost proiectat cu ajutorul inginerilor români. Este vorba de un elicopter cu aripi, care poate atinge o viteză de 400 km/h. Conceptul este numit Racer. Fuselajul central a fost fabricat în România, va fi livrat în Germania săptămâna viitoare, iar ulterior va ajunge în Franța unde elicopterul va fi asamblat în totalitate. Proiectul a costat 8,5 milioane de euro, iar construcția a durat 4 ani, transmite DIGI24.ro.

Așa va arăta cel mai silențios și economic elicopter care va tăia cerul de anul viitor. Construcția aparatului de zbor a început în urmă cu 4 ani, iar fuselajul său a fost fabricat chiar în țara noastră.

Ana Maria Păun, jurnalist Digi24: Peste 9.300 de ore au fost necesare pentru a realiza fuselajul. O echipă formată din 30 de designeri au lucrat zi și noapte pentru a crea acest concept nou de elicopter cu aripi, pe numele său Racer. Elicopterul va atinge în zbor peste 400km/h. Asta înseamnă cu 50% mai mult decât cel mai performant elicopter din prezent.

Adrian a făcut parte din echipa de ingineri care a lucrat la realizarea fuselajului și mărturisește că experiența este de neegalat.

Adrian Guz, proiectant fuselaj: “A fost o șansă unică, nu doar pentru mine, dar și pentru foarte mulți colegi de-ai mei, mai ales tineri, să participăm la crearea unei noi aeronave. Conceptul nou constă în aceste aripi și a celor două elici propulsoare din lateral, care îi vor da o viteză mai mare decât un elicopter convențional. Este o senzație unică, pentru că, noi ca proiectanți, facem totul pe calculator. Nu putem să-l atingem. Putem doar să-l vizualizăm. În schimb, în momentul în care atingi lucrurile, e ceva deosebit".

Construcția fuselajului a costat 8,5 milioane de euro. Finanțarea a fost asigurată prin programul Horizon 2020 în cadrul unui parteneriat public-privat între Comisia Europeană și industria aeronautică din Europa.

Citiți continuarea pe DIGI24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău