Cel mai puternic telescop spațial, lovit de un micrometeorit

  • 09 Iunie 2022 09:12
Cel mai puternic telescop spațial, lovit de un micrometeorit

Telescopul spațial James Webb, cel mai puternic telescop științific spațial construit vreodată, a fost lovit miercuri de un "micrometeorit de mărimea prafului", informează joi agenția DPA, potrivit Agerpres.

Micrometeoritul a lovit un segment din oglinda principală a telescopului între 23 mai și 25 mai, a declarat miercuri agenția spațială americană NASA.

Potrivit NASA, telescopul încă "funcționează la un nivel care depășește toate cerințele misiunii în ciuda unui efect marginal detectabil în date".

Oglinda a fost "proiectată pentru a rezista bombardamentelor din mediul micrometeoritic pe orbita sa în jurul Soare-Pământ L2, cu particule de mărimea prafului care zboară cu viteze extreme", a continuat NASA.

"Oglinzile (telescopului) Webb sunt expuse spațiului, așa că ne-am așteptat ca impacturi ocazionale cu micrometeoriți să degradeze grațios performanța telescopului de-a lungul timpului", a spus Lee Feinberg din cadrul NASA.

Feinberg a precizat că telescopul a susținut patru "loviri măsurabile de micrometeoriți" mai mici, însă evenimentul de la sfârșitul lunii mai a fost "mai mare decât previziunile noastre privind degradarea".

James Webb a fost lansat în spațiu la 25 decembrie cu un lansator Ariane de la baza spațială europeană Kourou din Guyana Franceză, cu aproape doi ani mai târziu decât fusese planificat inițial.

Oamenii de știință speră că imaginile telescopului vor oferi informații despre perioada de după "Big Bang", din urmă cu aproximativ 13,8 miliarde de ani.

A fost nevoie de aproximativ 30 de ani și de circa 10 miliarde de dolari americani pentru dezvoltarea telescopului spațial James Webb. El îi urmează telescopului Hubble, utilizat peste 30 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău