Cel mai mare tunel feroviar din lume va fi inaugurat în Alpii Elvețieni

  • 25 Mai 2016 15:20
Cel mai mare tunel feroviar din lume va fi inaugurat în Alpii Elvețieni

Cel mai mare tunel feroviar din lume va fi inaugurat săptămâna viitoare, după o construcție care a durat 17 ani. Tunelul Gotthard Base are 57 de kilometri și va lega Elveția de Italia străbatând masivul Gotthard din Alpii Elvețieni, de la nord la sud.

Proiectul a fost început încă din 1947, dar construcția efectivă a debutat abia în 1999. Tunelul are două galerii independente prin care trenurile vor face legătura între localitățile Erstfeld și Bodio, trecând pe sub cantonul Graubünden din Elveția. Străpungerea celor 57 km ai galeriei de est a avut loc la 15 octombrie 2010, iar galeria de vest la 2 septembrie 2011.

Primul test de circulație feroviară și inaugurarea oficială vor avea loc pe 1 iunie, iar primele curse cu pasageri sunt programate să înceapă din 11 decembrie 2016.
Costurile construirii tunelului s-au ridicat la peste 10 miliarde de euro și în timpul lucrărilor au fost excavate aproape 30 de milioane de tone de stâncă.

Călătoria dintre Zurich și Milano va fi redusă acum cu aproape o oră, trenurile putând circula prin noul tunel cu până la 250 de km/h.

Recordul precedent pentru cel mai lung tunel din lume a fost deținut de tunelul Seikan din Japonia (53,9 km). Eurotunelul dintre Marea Britanie și Franța va ocupa de acum locul al treilea în clasament, cu 50,450 km.

Comisarul european pentru Transport, slovena Violeta Bulc, a apreciat că inaugurarea acestei construcții este extrem de profitabilă pentru Europa, fiind o verigă vitală care va permite o mai rapidă conectare a porturilor Rotterdam și Anvers cu cele de pe coasta Adriaticii. Legăturile dintre nordul și sudul Europei vor fi de asemenea facilitate, stimulând creșterea economică, fluidizând transportul și asigurând o reducere a poluării, a mai declarat oficialul european.

Cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande și premierul italian Matteo Renzi, alături de demnitari elvețieni, sunt așteptați la marea inaugurare de săptămâna viitoare.

Sursa: www.dailymail.co.uk/ rador.ro
Traducerea: Bianca Ioniță

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:0,51 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău