Cel mai mare număr de decese de COVID-19, într-o săptămână. „Credeam că oamenii, după două luni de izolare, au învățat lecțiile”, directorul ANSP

  • 05 Iunie 2020 13:10
Cel mai mare număr de decese de COVID-19, într-o săptămână. „Credeam că oamenii, după două luni de izolare, au învățat lecțiile”, directorul ANSP

Pe parcursul săptămânii trecute, a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri de deces din cauza infecției COVID-19: 45 de oameni și-au pierdut viața. În total, 317 decese au fost înregistrate până în prezent. 274 de pacienți sunt în stare gravă, iar la sfârșitul zilei de ieri, 4 iunie, Republica Moldova a depășit cifra de 9000 de persoane infectate, inclusiv în regiunea transnistreană. Datele au fost prezentate de către directorul ANSP, Nicolae Furtună, în cadrul unei conferințe de presă organizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite IPN.

Nicolae Furtună a menționat că aproape 60 la sută din numărul persoanelor infectate au fost vindecate, iar numărul cazurilor active pe teritoriul țării constituie 3461. Cel mai afectat teritoriu la ziua de astăzi este raionul Soroca, urmat de Ștefan-Vodă. Pe poziția trei se află municipiul Bălți, care acum trei săptămâni nu se regăsea în primele cinci  poziții. Referindu-se la evoluția incidenței  cazurilor în ultimele șapte zile, directorul ANSP a menționat că la Bălți se atestă o creștere de peste 40 la sută.


Potrivit lui Nicolae Furtună, și în patru zile din săptămâna curentă au fost înregistrate masiv cazuri de infectare cu noul coronavirus, ceea se conturează o transmitere comunitară clasică.

Perioada de incubație medie rămâne de 5-6 zile, iar rata de contagiozitate de la o persoană la alta este în creștere (anterior nu depășea 1, acum este 1,2). Vârsta medie a persoanelor afectate este de 47 de ani, acesta coboară din cauza cazurilor sporadice de îmbolnăvire a copiilor care au intrat în contact cu părinți infectați. Printre persoanele care contractează virusul domină sexul feminin și persoanele din mediul urban.

În ceea ce privește cazurile de deces,  vârsta medie este de 67 de ani, 99 la sută dintre cei decedați au înregistrat cel puțin o comorbiditate, 81 la sută dintre ei au fost supuși respirației asistate.

Personal medical infectat, în total, inclusiv cei din regiunea transnistreană, ajunge la numărul de 1713 cazuri. Totodată, rata de atac printre medici este în creștere. S-a ridicat la 4,3 la sută. Se continuă testarea masivă a lucrătorilor medicali, doar în ultimule șapte zile au fost testați 577 de lucrători medicali. Numărul de decese printre lucrătorii medicali a ajuns la 18 persoane.


Întrebat de ce nimeni din epidemiologi nu a cerut ca restricțiile să nu fie relaxate în contextul în care se înregistrează tot mai multe cazuri de infectare, directorul ANSP a răspuns că regretă faptul că mesajul epidemiologilor nu este auzit și că aceștia întotdeauna au spus că este prematur pentru a fi relaxate măsurile. „Ne-am gândit că oamenii, după două luni de zile de izolare, au învățat lecțiile”, a adăugat Nicolae Furtună .

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a complet că planul de adaptare a măsurilor restrictive a fost elaborat ținând cont de gradul de risc și în ce circumstanțe se realizează aceste adaptări, adică cu niște reguli stric determinate. Orice măsură de adaptare, orice activitate economică relansată a fost acceptată cu respectarea recomandărilor care au fost formulate de către medicii epidemiologi.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău