Cel mai mare hackhaton național se desfășoară la Chișinău. Evenimentul reunește profesioniști din domeniul tehnologiei informaționale

  • 09 Septembrie 2023 15:00
Cel mai mare hackhaton național se desfășoară la Chișinău. Evenimentul reunește profesioniști din domeniul tehnologiei informaționale

Cel mai mare hackhaton din țara noastră - Deeptech GigaHack - a reunit, în premieră, profesioniști din domeniul tehnologiei informaționale, antreprenori și cercetători din Republica Moldova și România. Timp de 2 zile, participanții, grupați în 40 de echipe, vor concura în identificarea soluțiilor inovatoare pentru următoarele sectoare: securitate cibernetică, inteligență artificială, internetul obiectelor și învățare automată, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului.

La eveniment, premierul Dorin Recean a subliniat că hackhatonul oferă oportunitatea de a genera inovații care să îmbunătățească calitatea vieții și să promoveze dezvoltarea economică a țării. Potrivit prim-ministrului, în ziua de astăzi, tinerii au acces la toate instrumentele și informațiile necesare și au un șir de oportunități pentru a inova și a produce.

În același timp, șeful Executivului a remarcat că țara noastră a înregistrat deja rezultate în mai multe domenii cheie, menționând și cele 2 industrii de bază cu performanțe remarcabile – tehnologia informațională și industria vinului, companii naționale fiind listate la bursele internaționale. În perioada următoare, Guvernul își propune să coopereze mai strâns cu antreprenorii și inovatorii în vederea identificării unor soluții noi pentru problemele de complexitate și amploare semnificativă, inclusiv pe dimensiunea industriilor creative.

„Republica Moldova este o destinație pentru inovații și creativitate. Suntem în căutarea unor soluții inovatoare pentru monitorizarea pădurilor, gestionarea eficientă a deșeurilor menajere și suntem siguri că ne puteți ajuta în identificarea acestora. Să știți că toată lumea este mândră de inovațiile din țara noastră, iar orice ați face în Moldova se poate transforma într-o afacere la nivel global”, a spus premierul Dorin Recean.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Kent Logsdon, a menționat că țara sa va rămâne alături de Republica Moldova pentru a-i întări poziția pe harta globală a inovației și tehnologiei prin susținerea programelor în domeniul tehnologiilor informaționale.

DeepTech GigaHack este organizat de Technovator și Digital Park, sub egida Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia, Marea Britanie și fondul de investiții Western NIS Enterprise Fund (WNISEF).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer fragmentat
Umiditate:78 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău