Cel mai mare fond suveran de investiții din lume a câștigat peste 84 de miliarde de dolari, în primul trimestru

  • 03 Mai 2019 12:27
Cel mai mare fond suveran de investiții din lume a câștigat peste 84 de miliarde de dolari, în primul trimestru

Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume în condițiile în care deține active de peste 1.100 miliarde de dolari, a anunțat, vineri, că a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un randament record de pe urma investițiilor sale, grație creșterii acțiunilor companiilor din sectorul tehnologiei, transmite Reuters.

Fondul gestionat de Banca Centrală a Norvegiei a informat că, în primele trei luni ale acestui an, a câștigat 738 miliarde coroane norvegiene (84,15 miliarde dolari), cea mai mare sumă pe care a câștigat-o vreodată în cursul unui singur trimestru.

'Primul trimestru a fost unul excepțional de bun', a declarat directorul acestui fond, Yngve Slyngstad.

Cea mai mare contribuție la randamentul înregistrat de fondul suveran de investiții al Norvegiei, în primul trimestru, a venit de pe urma participației deținute la grupul informatic american Apple Inc, urmată de participațiile deținute la Microsoft și Amazon. 

În schimb, investițiile care au avut cele mai semnificative contribuții negative au fost cele în compania farmaceutică AbbVie, banca Swedbank și firma de servicii pentru consumatori CVS Health. 

În total, cinci dintre cele mai mari 10 pachete de acțiuni deținute de fondul norvegian sunt la companii americane din sectorul tehnologiei, iar primele trei participații sunt la Apple, Microsoft și Alphabet. 

Fondul investește veniturile generate de Norvegia din producția de petrol și gaze în acțiuni, obligațiuni și proprietăți imobiliare din străinătate. Cu toate acestea, în luna martie a acestui an Fondul suveran de investiții al Norvegiei a anunțat că va elimina din portofoliul său acțiunile companiilor din petrol și gaze.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău