Cel mai lung brâu românesc inițiat de românii din Nürnberg va fi jurizat de Cartea Recordurilor în 23 iunie. ”Dorim să scriem istorie și să arătăm că suntem uniți”

  • 25 Mai 18:20
Cel mai lung brâu românesc inițiat de românii din Nürnberg va fi jurizat de Cartea Recordurilor în 23 iunie. ”Dorim să scriem istorie și să arătăm că suntem uniți”

Cel mai lung brâu românesc din lume, care candidează pentru includerea în Cartea Recordurilor, va fi prezentat în centrul orașului Nürnberg în data de 23 iunie, a declarat, vineri, pentru Agerpres, coordonatoarea Asociației „Dacia e.V. Germania” și a Centrului Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg, Ionela van Rees-Zota.

„Pot să spun că a început deja numărătoarea inversă, fiindcă pe data de 23 iunie 2024, începând cu ora 14:00, ne vom aduna în centrul orașului Nürnberg, la Jakobsplatz, pentru a scrie istorie. Dorim să arătăm lumii întregi ce înseamnă tradiția românească și unitatea. În 23 iunie, va fi prezentă și o echipă de la Cartea Recordurilor pentru a măsura brâul românesc. Am făcut apel la membrii comunității românești care doresc să participe la eveniment să poarte câte o ie, fiindcă este o ocazie deosebită prin care noi, românii din diaspora și din România, dorim să scriem istorie și să arătăm că suntem uniți! Până acum, peste 1.000 de români din toate colțurile lumii s-au implicat în acest proiect și au cusut sau țesut brâie românești, cu diferite modele tradiționale, toate fiind o mostră autentică a bogăției artistice românești”, a declarat Ionela van Rees-Zota, transmite Agerpres.

Inițiativa de intrare în Cartea Recordurilor cu cel mai mare brâu românesc din lume aparține Danielei Lostun, coordonatoarea proiectului, împreună cu Galina Condrea din cadrul Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg, iar în urma apelului lansat în acest an, de Dragobete, sărbătoarea dragostei la români, au început să fie organizate șezători pentru confecționarea brâului.

Potrivit Ionelei van Rees-Zota, inclusiv la sediul Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg se țese intens, în schimburi, astfel încât la momentul jurizării brâul românesc să fie cât mai lung.

„Startul proiectului a fost dat pe data de 24 februarie 2024, de Dragobete, și va continua până pe data de 10 iunie 2024, când fiecare va trebui să trimită la Nürnberg brâul cusut sau țesut. Avem o firmă care ne ajută gratuit cu transportul brâului. Noi nu am stabilit o lungime maximă a brâului, dar ne-ar plăcea ca la final să fie de câțiva kilometri. Ne-am propus să acoperim o bună parte a drumului dintre Nürnberg și România. Fiecare persoană care contribuie poate alege un model preferat pentru brâul pe care îl confecționează, singura cerință este ca brâul să aibă lățimea de 7-8 centimetri și minim 1,5 metri lungime. Obligatoriu, brâul trebuie lucrat manual! Așa că, dacă mai sunt doritori, până în 10 iunie mai pot contribui la acest proiect de intrare în Cartea Recordurilor. Cei care doresc să se înscrie, îmi pot scrie un mesaj la numărul de telefon 00491603373128 și sunt imediat integrați în grupul nostru”, a arătat coordonatoarea Centrului Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg, Ionela van Rees-Zota.

Logo-ul proiectului pentru Cartea Recordurilor este realizat de Willem-Alexander van Rees, fiul cel mare al Ionelei van Rees-Zota.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:1,03 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
19
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău