Cel mai longeviv prim-ministru în funcție din lume, premierul din Bahrain, în post din 1971, a decedat

  • 11 Noiembrie 2020 12:20
Cel mai longeviv prim-ministru în funcție din lume, premierul din Bahrain, în post din 1971, a decedat

Prim-ministrul Bahrainului, șef al executivului din regat de la independența acestuia, în 1971, a încetat din viață miercuri dimineața la un spital din Statele Unite ale Americii, la vârsta de 84 de ani, a anunțat palatul regal, citat de agențiile internaționale de presă, scrie Agerpres.

Sheikh Khalifa ben Salman al Khalifa, unchiul actualului rege al Bahrainului, Hamad, deținea recordul de longevitate între premierii în exercițiu ai lumii.

În țară a fost decretată o săptămână de doliu național, a precizat palatul regal pe Twitter.

Înaltul responsabil bahrainez era internat la spitalul Mayo Clinic din statul american Minnesota, a transmis agenția publică de presă din regat, BNA.

Înmormântarea urmează să aibă loc după aducerea corpului în țară și nu vor putea lua parte decât un număr limitat de rude.

Membru al dinastiei Khalifa, premierul decedat era considerat drept figura dominantă a puterii din Bahrain, care este ostil Iranului și este aliat al Arabiei Saudite.

Între altele, Sheikh Khalifa a condus reprimarea tulburărilor sociale și politice care au avut loc de-a lungul timpului în regatul cu populație majoritar șiită, dar condus de o familie domnitoare sunită.

În 2011-2012, el a denunțat mișcarea de contestare Primăvara arabă și impactul acesteia asupra statelor arabe.

"Credeți că îmi place ce văd că s-a întâmplat în toate aceste țări? Nu este nicio Primăvară arabă. Primăvara înseamnă flori, oameni fericiți și dragoste, nu moarte, haos și distrugere", a afirmat premierul într-un interviu acordat în 2012 revistei germane Der Spiegel.

Stat insular cu circa 1,5 milioane de locuitori, Bahrainul găzduiește Flota a V-a a marinei americane, menționează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău