Cel mai bine plătite meserii în Statele Unite. Cine merge pe urmele IT-iștilor

  • 18 August 2018 12:51
Cel mai bine plătite meserii în Statele Unite. Cine merge pe urmele IT-iștilor

În cazul în care vreți să vă trăiți visul american, poate ar trebui să știți care sunt cel mai bine plătite joburi din Statele Unite. E clar că jobul viitorului este cel din industria IT, de altfel și cel mai bine plătit în prezent la nivel mondial. Însă în Statele Unite, pe lângă sectorul tehnologic, industria sănătății vine din urmă cu salarii medii brute care ajung la aproape 200 de mii de dolari pe an.

Americanii care încă sunt pe băncile școlilor și care nu s-au hotărât pe ce drum o vor apuca în viață și-ar putea dori să se concentreze asupra a două mari industrii: tehnologie și sănătate. Asta pentru că 18 din cele 25 de locuri de muncă din Statele Unite care oferă cele mai mari salarii sunt concentrate în aceste două sectoare, arată cel mai recent studiu al companiei de consultanță Glassdoor, preluate de Digi24.

Mai mult de jumătate dintre cel mai bine plătite joburi din acest an au fost înregistrate însă în sectorul tehnologic. Este pentru al patrulea an consecutiv când angajații din industria IT s-au bucurat ca pondere de cele mai mari salarii din Statele Unite, cel mai mic salariu mediu brut fiind de peste 100 de mii de dolari pe an.

În timp ce locurile de muncă în domeniul tehnologiei se plătesc bine peste tot, în Statele Unite, industria sănătății a oferit anul acesta de departe cele mai mari salarii.  Medicii și farmaciștii s-au clasat în fruntea listei celor mai bine plătiți angajați din America, cu un salariu mediu brut care nu este departe de 200 de mii de dolari pe an.

Locurile de muncă din lista Glassdoor vor continua să ofere salarii mari și în anii următori, ca urmare a schimbărilor demografice. De exemplu, îmbătrânirea populației americane creează o cerere mai mare pentru lucrătorii din domeniul sănătății, iar în ceea ce privește tehnologia observăm cu toții ca este prezentă în majoritatea activităților cotidiene.

Deși ne-am aștepta ca în curând să vedem automatizare și în serviciile de îngrijire a sănătății, specialiștii atrag atenția că aceștia ar putea rezista, având în vedere că sunt activități care necesită abilități precum judecata și empatia, pe lângă expertiza tehnică.

Medicii și inginerii din IT au o pregătire care vine cu un preț mare pentru angajatori. Însă studiul demonstrează că expertiza în afaceri și consultanță, precum și abilitățile de comunicare, sunt încă evaluate destul de puternic pe piața muncii. Este și motivul pentru care funcții precum director de strategie și manager de consultanță au intrat pentru prima data în lista locurilor de muncă de top din Statele Unite.

Cu toate acestea, aproape 7 din 10 angajații americani sunt de părere că nu salariul este factorul-cheie în determinarea unei cariere și motivul pentru care sunt fericiți la locul de muncă, dar în același timp mai mult de jumătate dintre americani caută să-și părăsească locurile de muncă din prezent. Totuși, multe dintre cel mai bine plătite occupații evidențiate de studiul Glassdoor necesită ani de pregătire și studiu, ceea ce se poate dovedi impracticabil pentru cei care au în vedere o schimbare de carieră la mijlocul drumului.

Multinaționale care angajează fără diplomă

În altă ordine de idei, avem și companiile care nu mai consideră neapărat necesar ca viitori angajați să aibă o diplomă de absolvire a unor studii superioare. Printre ele se numără chiar giganții IT Google și Apple, dar și alte 13 mari companii din diverse domenii precum Ernst&Young, IBM, Whole Foods, Starbucks și Bank of America.

Piața muncii începe astfel să devină un loc destul de prietenos pentru toți cei care vor un loc de muncă bine plătit și nu doar pentru cei care încearcă din greu să își clădească o carieră prin studii superioare.

Economiștii prevăd o îmbunătățire a perspectivelor pentru lucrătorii fără diplomă și asta pentru că deficitul de forță de muncă este foarte mare.

Companiile vor fi astfel obligate să investească mai mult în viitorii angajați prin cursuri de formare la locul de muncă. Potrivit CNBC, anul trecut aproximativ 15% din angajații companiei americane IBM nu aveau o diplomă de absolvire a liceului. Reprezentanții companiei spuneau atunci că în loc să se uite exclusiv la candidații care au mers la facultate, analizează acum candidații care au experiență în domeniu prin cursuri private de formare sau prin absolvirea unei școli profesionale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
5,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,09 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău