Cel de-al Treilea Război Mondial a început deja, potrivit televiziunilor rusești

  • 15 Octombrie 2016 15:29
Cel de-al Treilea Război Mondial a început deja, potrivit televiziunilor rusești

Al Treilea Război Mondial nu va avea probabil loc, dar pentru oricine își deschide televizorul în Rusia, el a început deja, relatează joi France Presse.

Pe primul post de televiziune de stat, prezentatorul celei mai vizionate emisiuni politice de duminică seara a anunțat că baterii antiaeriene rusești în Siria vor ‘doborî’ avioane americane.

Pe canalul de știri Rossia-24, într-un reportaj se relatează despre pregătirea adăposturilor antinucleare la Moscova.

La Sankt-Petersburg, site-ul de informații Fontanka.ru informează că guvernul vrea să raționalizeze pâinea pentru un viitor război în pofida explicațiilor autorităților care susțin că vor pur și simplu să stabilizeze prețul făinii.

Iar la radio se discută despre exerciții de ‘apărare civilă’ care au mobilizat, potrivit Ministerului Situațiilor de Urgență, 40 de milioane de ruși timp de o săptămână. În program: Evacuări de imobile și exerciții de stingere a incendiilor, scrie Agerpres.

Pentru cineva care și-a închis televizorul pentru a se plimba pe străzile Moscovei este posibil să nimerească peste unul din imensele graffiti ‘patriotice’ ale artiștilor pro-Putin din organizația ‘Set’ ce ornează de acum imobilele din capitala rusă, precum ursul – simbol al Rusiei – distribuind veste antiglonț porumbeilor păcii.

În opinia AFP, cauza unei astfel de febre, a acestei ambalări privind un al ‘Treilea Război Mondial’, ar fi întreruperea la 3 octombrie a negocierilor între Washington și Moscova asupra conflictului sirian după eșecul unei încetări a focului pe care cele două puteri o negociaseră dur la Geneva în septembrie.

În acest context, bombele rusești și siriene au transformat Alep în ‘iadul pe pământ’, potrivit ONU și suscită critici din partea Occidentului.

Pe teren, armata rusă a continuat în cursul săptămânii să-și desfășoare la baza sa navală, în portul sirian Tartus, baterii antiaeriene S-300 capabile să distrugă avioane de vânătoare, dar și trimițându-și corvete echipate cu rachete care pot – teoretic – să scufunde nave de război. Altfel spus, o demonstrație de forță vizând nu jihadiști sau rebeli sirieni, ci Marina și avioanele americane.

La Moscova, unde jurnaliștii ruși și occidentali se trezesc și se culcă primind comunicatele Ministerului Apărării rus, climatul de confruntare se face simțit, amplificat de media. Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konașenkov, adresează avertismente Casei Albe, Pentagonului, Departamentului de Stat.

‘Amintesc ‘strategilor’ americani că rachetele antiaeriene S-300 și S-400, care asigură acoperirea aeriană a bazelor rusești de la Hmeimim și Tartus, au raze de acțiune care ar putea surprinde oricare aeronavă neindentificată’, a declarat el la 6 octombrie într-o amenințare cu greu mascată la adresa SUA.

La emisiunea postului de stat Rossia-1, prezentatorul Dmitri Kisiliov, șeful agenției de presă RIA Novosti, rezumă gândirea generalului Konașenkov pentru ‘oamenii simpli ca dumneavoastră și ca mine': ‘Vom doborî’ avioanele americane. Apoi el dezvăluie ‘Planul B’ al SUA în Siria. ‘Planul B este în mare că SUA vor să recurgă direct la forță împotriva trupelor siriene ale președintelui Bashar al-Assad și împotriva aviației ruse’, spune el.

‘Trebuie să ne temem de provocări? Așa au început SUA războiul în Vietnam’, conchide Kisiliov înainte de a-i avertiza pe occidentali: Rachetele desfășurate la Kaliningrad, enclava rusă din apropierea Poloniei, ar putea transporta focoase nucleare.

‘Rusia actuală este mai mult decât pregătită, dar înainte de toate psihologic, pentru o nouă spirală a confruntării cu Occidentul’, rezumă Gheorghi Bovt, într-un editorial difuzat pe site-ul de informații Gazeta.ru.

Politologul avansează două scenarii, ținând seama de altfel de dificultățile economice ale Rusiei. Primul, optimist, unde cele două puteri ‘se vor pune de acord asupra noilor condiții de coexistență, în mare, o Ialta-2′, referindu-se la împărțirea sferelor de influență între SUA și Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Iar scenariul catastrofal arată că Rusia va reacționa potrivit unei legi a străzii binecunoscute: ‘Dacă bătaia nu poate fi evitată, lovește primul!’

Într-un interviu acordat RIA Novosti, ultimul președinte sovietic Mihail Gorbaciov și inițiatorul în urmă cu 30 de ani la Reykjavik, împreună cu președintele american Ronald Reagan, a începutului sfârșitului Războiului Rece avertiza recent: Lumea flirtează ‘periculos cu zona roșie’.

Miercuri, primul semn de destindere după zile în șir de invective, Moscova anunța o reuniune internațională asupra Siriei, sâmbătă, la Lausanne, care capătă deja pentru secretarul de stat american John Kerry și pentru ministrul de externe rus Serghei Lavrov caracteristicile unei întâlniri a ultimei șanse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău