Cel de-al doilea contingent al Armatei Naționale și-a încheiat misiunea de menținere a păcii în Liban

  • 09 Octombrie 12:53
Cel de-al doilea contingent al Armatei Naționale și-a încheiat misiunea de menținere a păcii în Liban

Cel de-al doilea contingent al Armatei Naționale al Republicii Moldova, care participă la misiunea de pace a ONU din Liban, a revenit acasă. O ceremenie dedicată acestor militari a avut loc astăzi, 9 octombrie, la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Un contingent de 32 de militari ai Armatei Naționale, între care trei femei, a revenit în Republica Moldova, după ce a fost detașat, în februarie a.c.,  într-o misiune de pace în Liban, în cadrul trupelor ONU. Timp de 7 luni, militarii moldoveni au activat în cadrul contingentului italian, îndeplinind misiuni esențiale de securitate și pază a obiectivelor militare, precum și de patrulare în aria de responsabilitate.

Ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni, a subliniat că militarii moldoveni au participat la o misiune dificilă, demonstrând angajament și profesionalism.

„Ați fost integrați în două dintre cele mai prestigioase brigăzi italiene, Brigada Taurinense și Brigada Sassari. Acest lucru mă face foarte mândru. Ați făcut o treabă excelentă în fiecare zi, îndeplinindu-vă îndatoririle de planificare, organizare și implementare a tuturor măsurilor de protecție a forței, asigurând astfel siguranța întregului contingent în îndeplinirea sarcinilor”, a spus Lorenzo Tomassoni.

Contingentul din Republica Moldova a participat la misiune alături de alți circa 10.500 de militari din aproximativ 50 de țări, beneficiind de suport logistic și instruire din partea Armatei Italiene, a precizat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, prezent la ceremonia de întâmpinare a celui de-al doilea contingent al Armatei Naționale revenit din Liban.

Apreciez mult suportul Armatei Italiene pentru asigurarea logistică și asigurarea interoperabilității pe parcursul îndeplinirii misiunii, reieșind din faptul că contingentul a participat în zona de responsabilitate a brigăzii italiene. Astăzi, trecem peste o perioadă dificilă de provocări la securitatea regională și internațională. Dumneavoastră, împreună cu un contingent de circa 10.500 de oameni, care reprezintă 50 de națiuni, ați fost cei care ați asigurat pacea în regiunea din Orientul Mijlociu. Dumneavoastră ați îndeplinit cu succes misiunile de pază, patrulare și de protecție a civililor”, a subliniat Anatolie Nosatîi.

Menționăm că participarea Republicii Moldova la misiunea de pace a ONU în Liban a fost aprobată de Parlament în noiembrie 2021, iar primii militari ai Armatei Naționale au fost trimiși în această țară în august 2022.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:5,66 m/s
Thu
18
Fri
20
Sat
16
Sun
13
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău