Cei trei candidați la funcția de cancelar al Germaniei au luat parte la ultima dezbatere, înaintea alegerilor de duminică

  • 24 Septembrie 2021 13:54
Cei trei candidați la funcția de cancelar al Germaniei au luat parte la ultima dezbatere, înaintea alegerilor de duminică

Cei trei candidați la funcția de cancelar din Germania și lideri ai principalelor partide politice din țară s-au confruntat, joi, într-o ultimă dezbatere televizată, înainte alegerile de duminică, scrie Rador.

Favoriții la câștigarea postului de cancelar au discutat despre cooperarea mai strânsă în Europa și abordarea comună în politica externă - un contrast față de dezbaterile anterioare, ce s-au concentrat asupra schimbărilor climatice, a imigrației și a problemelor sociale, în încercarea candidaților de a convinge alegătorii să vină la urne.

Actualul favorit, Olaf Scholz, din partea Partidului Social-Democrat (SPD), de centru-stânga, a declarat că Europa trebuie să fie unită și, în același timp, să colaboreze strâns cu Statele Unite și cu NATO. „Suntem o mare țară în mijlocul Uniunii Europene, cu cea mai mare populație și cea mai mare putere economică", a spus Scholz.

„Prin urmare, trebuie să ne asigurăn că Europa are o voce mai unită. „Armin Laschet, liderul blocului de centru-dreapta Uniunea Creștin-Democrată (CDU), s-a pronunțat, de asemenea, pentru o Europă mai puternică și mai unită, adăugând că europenii trebuie să coopereze în proiecte militare comune.

„Avem nevoie de mai multă Europă, avem nevoie să vorbim cu o singură voce", a spus Laschet, succesorul lui Angela Merkel la șefia partidului. „Trebuie să începem proiecte împreună și, totodată, proiecte militare, pentru a putea să acționăm împreună".

Candidatul partidului Verde, Annalena Baerbock, a spus că Europa trebuie să găsească o abordare comună asupra modului de a interacționa cu China. „Aș vrea să mă asigur că vom crea o abordare europeană unită față de China, în cadrul căreia o singură țară (din UE) să nu fie ațâțată împotriva alteia", a spus candidata verzilor.

Din cauza cursei strânse la alegerile din acest an, este probabil ca următorul guvern să aibă nevoie de trei partide pentru alcătuirea unei coaliții. În sondaje, SPD se află, în prezent, în fața blocului CDU/CSU. Verzii sunt pe locul al treilea în sondaje, însă ar putea fi formațiunea decisivă în efortul partidelor de a forma o coaliție de guvernare.

Angela Merkel, care a ocupat funcția de cancelar încă din 2005, nu candidează pentru al cincilea mandat. Peste 60 de milioane de germani vor alege un nou Parlament. Partidul cu cele mai multe locuri în noul Legislativ va încerca să formeze o coaliție de guvernare, iar candidatul său este ales cancelar de către parlamentari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău