Cei mai mari producători de energie regenerabilă, invitați pe piața Republicii Moldova

  • 02 Martie 10:40
Cei mai mari producători de energie regenerabilă, invitați pe piața Republicii Moldova

Oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova în sectorul energetic au fost discutate vineri, în cadrul întrevederii ministrului Victor Parlicov cu directorul companiei emirateze „Masdar”, Mohamed Jameel Al Ramahi, directorul Asociației „SolarPower Europe”, Walburga Hemetsberger și Giles Dickson, director al Asociației „WindEurope”, toate specializate în energie regenerabilă. De asemenea, ministrul Parlicov a avut o discuție cu președintele „SOCAR”, Rovshan Najaf.

În cadrul discuțiilor, ministrul Parlicov s-a referit la eforturile ministerului Energiei de a crea un mediu sigur pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor energetice inovatoare, oferindu-le condiții stabile și transparente pentru desfășurarea afacerilor. În context, ministrul Parlicov a invitat investitorii să analizeze oportunitățile investiționale ale țării noastre și să participe la licitațiile de construcție a capacitatilor mari de energie regenerabilă, care se vor desfășura în Republica Moldova, vara anului curent. Câștigătorii acestor licitații vor avea posibilitatea de a vinde energia produsă la prețul licitat pentru o perioadă de 15 ani.

„Chiar dacă piața de consum a energiei din Republica Moldova este una modestă, Guvernul depune eforturi strategice pentru integrare a rețelei de energie electrică a Republicii Moldova în rețeaua europeană, sincronizată cu ENTSO-E în 2022. De asemenea, în acest an va deveni funcțională bursa de energie, filiala OPCOM România, cu o experiență de 20 de ani în domeniu, care va permite crearea piețelor de energie pe termen scurt și integrarea pieței moldovenești în cea europeană. Acest lucru va contribui la dezvoltarea comerțului transfrontalier de energie și va crește atractivitatea investițională pentru producătorii de energie regenerabilă din Republica Moldova”, a subliniat ministrul Energiei.

De asemenea, ministrul Victor Parlicov s-a referit la mecanismele de sprijin ale statului pentru producătorii de energie verde, precum și a confirmat angajamentul de a organiza licitațiile într-un mod care să asigure o participare cât mai largă, dar și un proces competitiv și transparent de desemnare a câștigătorilor. 

În cadrul dialogului cu președintele „SOCAR”, Rovshan Najaf, ministrul Victor Parlicov s-a referit la oportunitățile investiționale pe care le oferă țara noastră și a invitat reprezentanții companiei să investească în proiecte de construcție a centralelor electrice, capacități de balansare, producere a îngrășămintelor.  Părțile au agreat să dezvolte proiecte comune pentru fortificarea sectorului energetic al Republicii Moldova.

„SolarPower Europe” este cea mai mare asociație din sectorul solar fotovoltaic european, reunind peste 300 de organizații. „WindEurope” are peste 500 de membri din întregul lanț valoric al energiei eoliene: producători de turbine eoliene, furnizori de componente, utilități energetice și dezvoltatori de parcuri eoliene, instituții financiare, institute de cercetare și asociații naționale de energie eoliană.„Masdar”a dezvoltat proiecte în peste 40 de țări, având angajamentul să investească peste 30 de miliarde de dolari în proiecte la nivel mondial și își propune să atingă 100 GW capacitate de generare a energiei verzi către 2030. “SOCAR” este compania petrolieră de gaze naturale deținută de statul Azerbaijan, cu active în 13 țări, inclusiv rețele de benzinării în Turcia, Georgia, România și Ucraina.

Cei mai mari producători de energie regenerabilă, invitați pe piața Republicii Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău