Cei mai mari beneficiari ai mecanismului 2% sunt organizații nu foarte vizibile, CRJM

  • 10 Septembrie 2019 18:13
Cei mai mari beneficiari ai mecanismului 2% sunt organizații nu foarte vizibile, CRJM

În primii doi ani de implementare a mecanismului de desemnare procentuală, se observă, în principal, prezența masivă a organizațiilor cu implicare pe domeniul social. În același timp, fiind analizată lista beneficiarilor cu cele mai mari sume, se constată că unii angajatori, printre care autorități de stat sau companii comerciale, cu un număr potențial mare de angajați, au reușit să-și convingă angajații să direcționeze sumele provenite din desemnarea procentuală către ONG-urile afiliate acestora.

Concluziile se regăsesc într-un raport al Centrului de Resurse Juridic, realizat la doi ani de implementare a mecanismului 2% în Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit studiului, printre cei mai mari beneficiari ai mecanismului în primii doi ani se regăsesc organizații care nu sunt foarte vizibile și cunoscute în sectorul asociativ. În opinia autorilor, acest lucru poate afecta serios sustenabilitatea mecanismului de desemnare procentuală. Or prezența masivă în liste a unor organizații afiliate care mai degrabă desfășoară activități în interes corporativ al membrilor, de sindicat sau platformă politică, poate descuraja contribuabilii să susțină activitatea organizațiilor societății civile. În același timp, acest lucru afectează credibilitatea organizațiilor societății civile și a mecanismului 2%.

Raportul mai denotă că în 2018, unele categorii de contribuabili au fost în continuare excluse de la dreptul de a desemna procentual, cum ar fi contribuabilii care practică activități profesionale – avocații, notarii, executorii judecătorești, mediatorii, precum și cei care practică activitate de întreprinzător, deși limitările din lege au fost, în general, excluse.

Pe parcursul anului trecut, contribuabilii au avut experiențe diverse legate de procedura de desemnare. În timp ce unii au găsit procedura de desemnare ca fiind una simplă, alții au întâmpinat dificultăți. Unele persoane intervievate au semnalat anumite nereguli cu care s-au confruntat în procesul de desemnare, în special: intenția unor inspectori fiscali sau angajatori de a influența contribuabilii de a redirecționa o parte din impozitul pe venit către o organizație anume.

Autorii raportului recomandă organizarea campaniilor de informare și promovare a mecanismului 2% atât la nivel național, cât și local de către organizațiile beneficiare și de către autorități. O altă recomandare este ca Serviciul Fiscal de Stat să instruiască angajații, pentru a comunica persoanelor fizice contribuabili despre posibilitatea de a direcționa procentual unei organizații din Lista beneficiarilor 2% precum și asigurarea liberului consimțământ al contribuabilului, dar și a confidențialității desemnării.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău