Cei mai buni 10 jucători de fotbal români din toate timpurile

  • 12 Februarie 2023 11:30
Cei mai buni 10 jucători de fotbal români din toate timpurile

România a produs de-a lungul timpului unii dintre cei mai buni sportivi din lume în diverse sporturi, iar fotbalul nu este o excepție, transmite spotmedia.ro.

În sportul românesc, de-a lungul timpului, s-au remarcat o serie de fotbaliști. Această generație are mai mulți jucători grozavi și talentați decât ne-am fi putut imagina. În continuare, îți vom prezenta un top 10 fotbaliști extrem de buni și cu performanțe remarcabile din România.

1. Dorinel Munteanu

Este jucătorul român cu cele mai multe selecții la naționala României (134) și a făcut parte și din generația românească a anilor 1990, jucând două Cupe Mondiale. Munteanu și-a petrecut o mare parte din carieră la diferite cluburi din România, printre care Dinamo București, și a mai jucat la Köln și Wolfsburg.

2. Gheorghe Hagi

Este, pentru mulți, cel mai bun jucător din istoria României. Era cunoscut drept „Maradona Carpaților” și este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști ai anilor 1990. Cel mai mare exponent al generației de aur a României, Hagi a jucat 125 de meciuri pentru echipa sa națională și a marcat 35 de goluri.

A fost un jucător priceput, talentat, rapid și cu o bună performanță. S-a remarcat timp de un deceniu în diverse cluburi din România și, în 1990, a semnat pentru Real Madrid. A fost la clubul alb două sezoane înainte de a merge la Brescia și de a ajunge, doi ani mai târziu, la FC Barcelona. Și-a încheiat cariera de fotbalist la Galatasaray. El a marcat peste 200 de goluri în cele 485 de cariere oficiale

3. Ilie Dumitrescu

Un alt dintre fotbaliștii de seamă ai generației anilor 90 din România. Dumitrescu a jucat 62 de apariții și a marcat 20 de goluri pentru România, alături de care a excelat la Cupa Mondială din 1994 . Un „11” de mare categorie care s-a remarcat la CSA Steaua din București. Asta l-a făcut să semneze pentru Tottenham, unde a petrecut doar o jumătate de sezon înainte de a fi împrumutat la Sevilla pentru șase luni. 

4. Gică Craioveanu

Fostul fotbalist născut la Hunedoara a jucat 25 de meciuri și a marcat patru goluri pentru echipa României. S-a remarcat timp de patru sezoane la Universitatea Craiova înainte de a semna pentru Real Sociedad, club în care a petrecut trei sezoane și a lăsat amintiri foarte bune.

De asemenea, a petrecut patru sezoane la Villarreal înainte de a semna cu Getafe în 2002. Românul a decis să coboare la o echipă de Divizia a II-a unde va ajunge să fie un star.

5. Bogdan Stelea

Portarul cu cele mai multe meciuri din istoria naționalei României. Stelea a apărat poarta României de 91 de ori și a participat la trei Cupe Mondiale (1990, 1994 și 1998) și două Campionate Europene (1996 și 2000) și a făcut parte din generația de aur a României care a obținut cel mai bun rezultat al țării din istoria lumii (al șaselea în 1994).

6. Cosmin Contra

A jucat 73 de meciuri cu naționala României și a jucat la Campionatele Europene din 2000 și 2008. Ca fotbalist, munca sa bună cu Deportivo Alavés, alături de care a ajuns în finala Cupei UEFA, i-a câștigat mutarea la Milano și perioada ulterioară la Atlético de Madrid. Clubul în care a găsit cea mai mare stabilitate a fost Getafe.

7. Gheorghe Popescu

Cel mai înalt reprezentant, alături de Gică Hagi, al deceniului de aur al fotbalului românesc. A jucat trei Cupe Mondiale (1990, 1994 și 1998) și două Campionate Europene (1996, 2000). Popescu s-a remarcat prin fotbalul său elegant și mișcarea mare de lungime, care l-au determinat să joace la cluburi precum PSV, Tottenham, FC Barcelona și Galatasaray, printre altele.

8. Adrian Mutu

Atacantul argeșean a marcat o epocă în fotbalul românesc în primul deceniu al secolului XXI. Mutu a avut 77 de apariții la echipa de seniori a României și este, alături de Gică Hagi, golgheterul din toate timpurile. A marcat 30 de goluri, cu o medie de 0,45 goluri pe meci. Atacantul care s-a remarcat la Dinamo București a emigrat curând în ligile mari.

9. Cristian Chivu

Fundașul central român a fost unul dintre simbolurile țării în primul deceniu al secolului XXI. Fundașul său central de mijloc și marea sa capacitate de a anula rivalii au fost principalele sale caracteristici și puncte forte. A jucat la Campionatul European din 2000, în care a marcat un gol, iar în 2008 cu România, Chivu a jucat 75 de meciuri.

10. Miodrag Belodedici

Fundașul român, născut la granița țării sale cu fosta Iugoslavie. A jucat 55 de meciuri cu naționala României și a participat la Cupa Mondială a SUA din 1994 , în care echipa sa a căzut în fața Suediei în sferturile de finală la loviturile de departajare unde Belodedici a ratat lovitura decisivă, după ce a eliminat Argentina în optimile de finală.

S-a remarcat timp de șase sezoane la Steaua București, unde a câștigat Liga Campionilor în 1986, și patru la Steaua Roșie, unde a câștigat încă o Liga Campionilor (1991). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău