Cei mai bogați ruși au pierdut 32 de miliarde de dolari pe măsură ce criza din Ucraina se agravează

  • 23 Februarie 2022 09:27
Cei mai bogați ruși au pierdut 32 de miliarde de dolari pe măsură ce criza din Ucraina se agravează

Averile combinate ale celor mai bogați oameni din Rusia au scăzut cu 32 de miliarde de dolari în acest an, iar escaladarea conflictului din Ucraina ar urma să conducă la o diminuare și mai importantă a averilor, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Președintele SUA, Joe Biden, a declanșat marți o serie de sancțiuni care vizează vânzarea de obligațiuni suverane rusești peste hotare precum și elitele Rusiei, anunțând de asemenea că va trimite un număr suplimentar de militari americani în țările baltice.

Gennady Timchenko este în fruntea listei miliardarilor ruși ale căror averi au scăzut, în condițiile în care aproape o treime din averea sa a dispărut în acest an, potrivit Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogați 500 de oameni de pe planetă. În vârstă de 69 de ani, Timchenko, fiul unui ofițer sovietic care a devenit prieten cu Vladimir Putin în anii 1990, are acum o avere de aproximativ 16 miliarde de dolari, iar o mare parte din această avere provine de pe urma unei participații la producătorul rus de gaze naturale Novatek.

Un alt acționar important de la Novatek, Leonid Mikhelson, a suferit și el o diminuare a averii cu 6,2 miliarde de dolari în acest an, în timp ce averea președintelui grupului petrolier Lukoil, Vagit Alekperov, a scăzut cu aproximativ 3,5 miliarde de dolari în aceeași perioadă, în condițiile în care acțiunile Lukoil au scăzut cu aproape 17%.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, în prezent cei 23 de miliardari ruși au o avere combinată de 343 miliarde de dolari, în scădere față de 375 miliarde de dolari la finele anului trecut.

Piețele financiare au înregistrat noi scăderi în ultimele zile după ce președintele Vladimir Putin a ordonat luni seara armatei ruse "să mențină pacea" în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independența. În replică, Germania a suspendat procesul de autorizare a gazoductului Nord Stream 2 iar Marea Britanie a impus sancțiuni asupra a cinci din băncile rusești și trei din cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia, inclusiv asupra lui Gennady Timchenko.

Alături de Timchenko, pe lista persoanelor vizate de sancțiunile britanice se află Boris Rotenberg, 65 de ani, și nepotul său Igor, 48 de ani, ale căror familii și-au construit averea via firma Stroygazmontazh, specializată în construcția de gazoducute. Tată lui Igor, Arkady Rotenberg, este unul dintre foștii parteneri de antrenament la judo ai lui Putin. În 2015 atât Arkady Rotenberg cât și Boris Rotenberg și Gennady Timchenko au fost vizați de sancțiunile americane impuse după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău