Cei mai bogați 10 oameni din lume ar putea să cumpere vaccinuri pentru toată populația mondială

  • 25 Ianuarie 14:45
Cei mai bogați 10 oameni din lume ar putea să cumpere vaccinuri pentru toată populația mondială

Averea combinată a celor mai bogați 10 oameni din lume a crescut în timpul pandemiei de coronavirus cu 540 de miliarde de dolari americani, a anunțat Oxfam. Această sumă este suficientă pentru a acoperi plata unui vaccin anti-COVID-19 pentru fiecare persoană din lume, au precizat reprezentanții aceluiași ONG, citați de BBC,preluat de Agerpres.

Potrivit raportului Oxfam, averea totală a miliardarilor lumii este echivalentă cu suma cheltuielilor operate de toate țările din G20 pentru a-și redresa economiile naționale în urma crizei declanșate de pandemia de coronavirus.

Același ONG a îndemnat guvernele lumii să se gândească la posibilitatea taxării suplimentare a celor mai bogați oameni de pe planetă.

Noul raport, intitulat "Inequality Virus", a fost publicat într-o perioadă în care liderii lumii se reunesc în format virtual în cadrul conferinței "Davos Dialogue", organizată cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos.

În urma sprijinului fără precedent acordat de guverne economiilor naționale, valoarea de piață a acțiunilor a crescut puternic la bursă, determinând și o creștere a averilor miliardarilor, în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai adâncă recesiune din ultimul secol, afirmă autorii raportului.

La nivel global, averea miliardarilor a crescut cu 3,9 trilioane de dolari americani între 18 martie 2020 și 31 decembrie 2020, ajungând în prezent la 11,95 trilioane de dolari - echivalentul sumelor cheltuite de guvernele țărilor din G20 pentru a contra efectele generate de pandemia de COVID-19.

Printre cei mai bogați 10 oameni din lume, ale căror averi au crescut cu 540 de miliarde de dolari după martie 2020, se află Jeff Bezos (fondatorul Amazon), Elon Musk (fondatorul Tesla și SpaceX) și Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook).

Potrivit raportului Oxfam, Jeff Bezos a câștigat atât de mulți bani până în septembrie 2020, încât ar putea să ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai grupului Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat cum era înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19.

În schimb, cei mai săraci oameni de pe planetă vor avea nevoie de mai mult de un deceniu ca să revină la același nivel de venituri. Reprezentanții Oxfam au estimat că încă 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie din cauza pandemiei, inversând declinul înregistrat de curba sărăciei globale în ultimele două decenii.

Un număr ridicat de donații caritabile consistente au fost făcute de la începutul pandemiei, numeroase celebrități, vedete din sport și lideri din domeniul afacerilor reacționând astfel la situațiile de urgențe socio-economice generate de criza COVID-19.

Luna trecută, MacKenzie Scott, fosta soție a lui Jeff Bezos, a dezvăluit că a donat peste 4 miliarde de dolari unor bănci de alimente și fonduri de ajutorare în regim de urgență într-un interval de patru luni.

Într-un mesaj publicat pe un blog, ea a spus că a dorit să îi ajute pe americanii care întâmpină dificultăți cauzate de pandemia de COVID-19.

Jack Dorsey, cofondator al rețelei de socializare Twitter, a anunțat în aprilie că va transfera 1 miliard de dolari din averea lui într-un fond special care va susține eforturile de redresare din timpul pandemiei, dar și alte cauze umanitare. Această sumă reprezintă circa un sfert din averea lui netă, estimată la 3,9 miliarde de dolari.

Bill Gates și soția lui, Melinda, au donat 305 milioane de dolari pentru vaccinuri, tratamente și dezvoltarea de teste de diagnosticare prin intermediul fundației lor de caritate, iar scriitoarea J. K. Rowling - autoarea romanelor din seria "Harry Potter - a donat 1 milion de lire sterline în beneficiul persoanelor fără adăpost și al persoanelor afectate de abuzuri domestice în timpul pandemiei.

Până în iunie 2020, Jeff Bezos a anunțat că a donat deja 125 de milioane de dolari în beneficiul acțiunilor de combatere a noului coronavirus. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
8
Fri
9
Sat
1
Sun
2
Mon
4

Curs oficial BNM 03 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0773 0.0331
USD 17.5169 0.0420
RON 4.3227 0.0056
UAH 0.6272 0.0034
RUB 0.2376 0.0019
Arhivă Radio Chișinău