Cei care „vindeau” cetățenia românească rușilor și cetățenilor R.Moldova cu mii de euro au fost dați pe mâna justiției

  • 28 Iunie 2018 10:43
Cei care „vindeau” cetățenia românească rușilor și cetățenilor R.Moldova cu mii de euro au fost dați pe mâna justiției

Dosarele privind redobândirea frauduloasă a cetățeniilor românești au fost transmise în judecată.

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în judecată a cauzelor penale în privința a patru persoane care au acționat în participație, în calitate de co-autori, fiind învinuite de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.326 alin. (2) și alin. (3) Cod penal (trafic de influență).

Este vorba despre un dosar care vizează gestionarii unei companii private, care din anul 2013 până în prezent, sub paravanul acordării consultațiilor juridice pentru redobândirea cetățeniei române, au pretins și au primit de la mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova și Federației Ruse, sume bănești considerabile. Aceștia susțineau că vor oferi celor care au dat banii asistență la redobândirea cetățeniei României, susținând că au influență asupra persoanelor publice din cadrul Consulatelor României din or. Odesa (Ucraina), or. Moscova (Federația Rusă) și Autorității Naționale pentru Cetățenie din mai multe județe ale României.

Figuranții din dosar și-au specializat activitatea pe depunerea actelor pentru obținerea cetățeniei române, în lipsa solicitanților, prin intermediul persoanelor interpuse. De asemenea, acționau în vederea depunerii, în regim prioritar, a Jurământului de credință față de Statul Român de către persoanele ce au fost aprobate de Autoritatea Națională pentru Cetățenie pentru obținerea cetățeniei române, transcrierii, în regim prioritar, a actelor de stare civilă și a obținerii vizei de reședință fictive în România, cu perfectarea cărților de identitate.

Astfel, au fost reținute 5 persoane, 4 dintre care au fost plasate în arest preventiv, iar una în arest la domiciliu. În urma efectuării a 30 de percheziții, la oficiile și domiciliile gestionarilor companiilor respective, procurorii anticorupție au ridicat documente, acte de identitate ale cetățenilor R. Moldova și Federației Ruse, tehnică de calcul, telefoane mobile și mijloace bănești. Ei luau de la solicitanți sume în mărime de 1.500-2.000 euro, pentru depunerea jurământului în regim de prioritate, precum și sume de la 10.000 până la 25.000 euro, pentru pregătirea dosarului, traducere, legalizare notarială, depunerea în lipsa persoanei, obținerea pașaportului.

Dacă aceștia vor fi găsiți vinovați, ei riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 4.000 la 6.000 unități convenționale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău