Cei care poartă barbă au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19 (studiu)

  • 13 Mai 2021 18:35
Cei care poartă barbă au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19 (studiu)

Bărbații care poartă barbă au un risc mai mare de a contracta COVID-19, având în vedere că părul facial poate împiedica ajustarea perfectă a măștii sanitare, au avertizat autoritățile sanitare peruane, relatează EFE.

Acestea sunt concluziile unui studiu despre aerosoli și filtrarea microparticulelor suspendate în aer, realizat de Institutul Național de Sănătate (INS) din Peru.

Manuel Chávez Ruiz, cercetător la INS, susține că barba se interpune între față și mască și reduce astfel eficiența acesteia pentru a combate proliferarea virusului.

INS notează într-un comunicat că, în funcție de lungimea și grosimea bărbii, se creează un spațiu între față și protecția măștii, sporind astfel posibilitatea ca virusul să pătrundă prin aceste orificii și duc la îmbolnăvirea de COVID-19.

Chávez Ruiz a explicat că bărbații au între 20 și 80 de fire de barbă pe centimetrul pătrat, iar spațiul liber dintre acestea este de o mie de ori mai mare decât dimensiunea unei particule de aerosol ce ar putea conține virusul SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19.

Autoritățile sanitare peruane au avertizat, în acest sens, că spațiile dintre firele de barbă oferă "o probabilitate înaltă de a reține micropicături și particule virale suspendate în aer care pătrund printre spațiile libere ale măștii".

Experții au explicat că părul facial are un strat hidrofob care face ca micropicăturile să alunece, sporind astfel riscul de contagiere a persoanelor cu barbă.

"Ar fi convenabil ca barba să fie tunsă și spălată corect și, mai ales, să nu fie atinsă în mod frecvent", se precizează în comunicat.

Potrivit datelor oficiale, Peru a înregistrat în total 1.858.239 de cazuri și 64.691 de decese de COVID-19. În prezent, 13.660 de persoane sunt spitalizate, dintre care 2.660 sunt internate la terapie intensivă (ATI).

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău