Cei 80 de ani de la ocupația sovietică a Basarabiei au fost marcați la Chișinău prin depuneri de flori la monumentul “Trenul Durerii” și un protest în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău

  • 28 Iunie 2020 13:29
Cei 80 de ani de la ocupația sovietică a Basarabiei au fost marcați la Chișinău prin depuneri de flori la monumentul “Trenul Durerii” și un protest în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău

Pentru a comemora cei 80 de ani de la ocupația sovietică a Basarabiei, membrii Partidului Unității Naționale, dar și victime a represiunilor politice au organizat un flashmob în fața monumentului „Trenul Durerii” din scuarul Gării. Ei au ținut un minut de reculegere și au depus flori în memoria celor care au suferit de pe urma ocupației.

Președintele formațiunii, Octavian Țîcu, a declarat că ceea ce s-a întâmplat în data de 28 iunie 1940 a fost un eveniment tragic în istoria noastră. A însemnat nu numai fragmentarea României, dar și represiune, deznaționalizare, genocid și deportări.

Primatul agresiunii și a acțiunii împotriva statului român a aparținut politicii imperiale a Uniunii Sovietice care n-a lăsat problema Basarabiei în pace timp de 22 de ani și a așteptat momentul oportun pentru că, folosind contextul internațional defavorabil,  să anexeze această parte a statului român. Din această lecție care nu s-a învățăat avem, actualmente, acțiuni de asemenea gen în estul Ucrainei sau în Crimeea. Politica revanșistă a Uniunii Sovietice, ca și a Federației Ruse, la ora actuală, este una de continuitate și din ea trebuie de învățat. Vom învăța să vedem că 28 iunie 1940 a însemnat nu numai represiune, deznaționalizare, genocid și deportări, dar a însemnat și fragmentarea teritorială a României, a menționat Octavian Tîcu. 

PUN a anunțat despre începerea campaniei  “Săptămâna Memoriei”, care se va desfășura în perioada 28 iunie-6 iulie. În această perioadă vor fi organizate mai multe evenimente la monumentele instalate în memoria victimelor represiunilor și a soldaților români căzuți pentru eliberarea Basarabiei. Prin aceste acțiuni organizatorii doresc să aducă un omagiu tuturor celor care în perioada ocupației sovietice au avut de suferit.

Membrii Mișcării politice Unirea și ai Asociației “Unirea – ODIP”  au comemorat cei 80 de ani de la ocupația sovietică din 28 iunie 1940 prin depuneri de flori la Piatra comemorativă a victimelor ocupației sovietice din Piața Marii Adunări Naționale. Ulterior, ei au protestat în fața ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Noi suntem pentru relații bune, colegiale cu Federația Rusă, dar fără niciun fel de ocupație, fără armată străină pe teritoriul nostru, fără imixtiune și dictant în legătură cu istoria neamului nostru, limba pe care o vorbim. Din păcate, aceștia își asumă un rol murdar în acest spațiu carpato-danubiano-pontic de a dicta interesele lor personale, în detrimentul intreselor naționale a acestor popoare, a spus liderul Asociației “Unirea – ODIP”, Vlad Bilețchi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău