Cei 27, hotărâți să combată terorismul în mediul online și să întărească frontierele UE

  • 13 Noiembrie 2020 18:44
Cei 27, hotărâți să combată terorismul în mediul online și să întărească frontierele UE

Cele 27 de state UE s-au declarat vineri hotărâte să întărească securitatea frontierelor externe ale Uniunii și să obțină adoptarea rapidă a unei legislații europene pentru retragerea rapidă a "conținuturilor cu caracter terorist" de pe internet, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Această declarație comună a miniștrilor de interne ai UE a fost adoptată vineri, în urma atacurilor survenite în Franța și Austria, la exact cinci ani după atentatele jihadiste de pe 13 noiembrie 2015 de la Paris.

"Ne reafirmăm hotărârea de a face tot ce ne stă în putere pentru a lupta împotriva acestei terori barbare într-un mod global, cu toate instrumentele de care dispunem", au subliniat în declarația lor miniștrii, care au adus un omagiu victimelor.

Reuniunea ministerială virtuală a avut loc la trei zile după un mini-summit european organizat de Franța, care a subliniat necesitatea unui răspuns coordonat rapid al UE pentru a intensifica lupta împotriva terorismului.

"Suntem cu toții de acord asupra faptului că protecția frontierelor externe ale Europei trebuie să fie întărită semnificativ, în special din motive de securitate", a declarat presei ministrul german de interne, Horst Seehofer, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a făcut apel la statele membre "să pună în aplicare instrumentele existente, precum Sistemul de informații Schengen și directiva asupra armelor de foc".

Ea a insistat asupra importanței controalelor sistematice la frontierele externe ale UE, menționând un studiu efectuat în 2019 de Frontex, potrivit căruia 22% dintre cei care intră în spațiul Schengen nu sunt înregistrați oficial.

"Există deci, în mod clar, o marjă de ameliorare", a comentat ea.

Președintele francez Emmanuel Macron a pledat recent pentru reformarea "în profunzime" a regulilor care reglementează spațiul Schengen de liberă circulație în Europa și un mai mare control al frontierelor, la o săptămână după atentatul dintr-o biserică din Nisa al cărui autor, un tunisian, tocmai venise din Italia.

Comisia Europeană intenționează să organizeze pe 30 noiembrie un forum care să reunească țările UE și din spațiul Schengen (care reunește 22 dintre cele 27 de state ale UE, plus Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein), în scopul pregătirii unei reforme a regulilor care reglementează spațiul Schengen, așteptată în mai 2021.

De asemenea, miniștrii s-au declarat hotărâți să ajungă la final "înainte de sfârșitul anului" cu negocierile în curs pentru o legislație europeană care vizează retragerea în termen de o oră a "conținuturilor cu caracter terorist" pe internet.

"În cazul atacurilor din Franța, organizații teroriste au făcut apel pe internet la răzbunarea republicării caricaturilor în Charlie Hebdo", a subliniat comisarul suedez.

"Pentru mine asta subliniază urgența de a adopta propunerea Comisiei Europene pentru prevenirea diseminării de conținuturi teroriste online", a adăugat responsabila UE, care urmează să prezinte pe 9 decembrie un program european de luptă antiteroristă.

Declarația comună a miniștrilor, din care referirile la islam din versiunile pregătitoare au fost retrase din cauza obiecțiilor unor țări, menționează: "Lupta noastră împotriva terorismului nu este îndreptată împotriva credințelor religioase sau politice, ci a unui extremism fanatic și violent".

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,12 m/s
Sun
24
Mon
25
Tue
25
Wed
27
Thu
25

Curs oficial BNM 24 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3017 -0.0000
USD 18.0638 -0.0000
RON 4.3265 -0.0000
UAH 0.6646 -0.0000
RUB 0.2447 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău