Cei 14 laureați ai Concursului Premiul Național „Pentru o viață activă la orice vârstă”, ediția 2023, premiați în cadrul unui eveniment solemn

  • 03 Octombrie 2023 14:18
Cei 14 laureați ai Concursului Premiul Național „Pentru o viață activă la orice vârstă”, ediția 2023, premiați în cadrul unui eveniment solemn

Ministerul Muncii și Protecției Sociale i-a premiat pe cei 14 laureați ai Concursului Premiul Național „Pentru o viață activă la orice vârstă”, ediția 2023. Câștigătorii au primit diplome și premii bănești, în cadrul unui eveniment solemn desfășurat astăzi, 3 octombrie, în incinta ministerului.

Premianții celei de-a VI-a ediții a concursului s-au remarcat prin realizări în domeniile: știință, pedagogie, jurnalism, cultură, artă, sport ș.a., aceștia fiind:

Aurelia Crivoi (77 ani) – doctor habilitat în biologie, profesor universitar.

Vera Ghimpu-Munteanu (67 ani) – redactor-prezentatoare, Redacția Muzică Radio, Radio Moldova, solistă a ansamblului etnofolcloric „Tălăncuța”, conducătoare artistică a Laboratorului de creație în numele lui „Andrei Tamazlâcaru”.

Tudor Ungureanu (60 ani) – conducătorul ansamblului etno-folcloric „Ștefan Vodă”.

Elena Gîdilica (62 ani) – membră a Consiliului de administrație al Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova.

Antip Țarălungă (74 ani) – președintele Uniunii Coregrafilor din Republica Moldova, maestru în arte, profesor de coregrafie.

Alexandru Slivco (87 ani) – antrenor-profesor în cadrul Școlii sportive specializate de atletism nr. 3.

Tamara Pascaru (66 ani) – coordonatoare a Grupului de Seniori „Vârsta de Argint”, satul Cajba, Glodeni, președinta Rețelei Naționale de Seniori Activi din Moldova.

Valentina Jamba (74 ani) – președinta AO ,,Eco-Sor”, fiind implicată în diferite proiecte și activități privind protecția mediului.

Vasile Jitaru (78 ani) – meșter popular, confecționarea instrumentelor muzicale (fluiere, cavale, tilinci), membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova și al Uniunii Muzicienilor din Moldova.

Violeta Bodean (76 ani) – formatoare locală la disciplina chimie, membră a comisiilor de bacalaureat din raioanele Drochia, Soroca și or. Bălți, coordonatoare a echipelor participante la olimpiadele raionale și republicane de chimie.

Lilia Melnicenco (72 ani) – președinta AO ,,Viitorul”, activează în proiecte sociale pentru persoanele în etate.

Mihail Postovan (74 ani) – președintele Asociației veteranilor de război, membru al Consiliului de administrație al Uniunii Pensionarilor, sec. Buiucani.

Svetlana Gorobievschi (71 ani) – profesor universitar, doctor habilitat, Universitatea Tehnică din Moldova.

Elena Ostaș (64 ani) – educatoare-profesoară de limba română în cadrul Instituției de Educație Timpurie din com. Congazcicul de Sus, membră a „GAL-lui Steaua Bugeac”, președinta filialei asociației bătrânilor, com. Congazcicul de Sus, membră activă a echipei de voluntari a organizației HelpAge International în Moldova.

Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale: „ Astăzi vreau să celebrăm activismul dumneavoastră, dorința de a sparge tiparele, de a arăta că a fi vârstnic, inclusiv în Republica Moldova, nu înseamnă să te izolezi, să fii o persoană fără inițiativă, care are doar nevoie de suport, dar o persoană care contribuie în continuare la dezvoltarea societății, o persoană care are o voce pe care și-o face auzită, o persoană care contează. Știu că ați muncit mult, ați construit această țară, ați luptat pentru independența și pentru democrația ei și minimum ce trebuie să facă acest Guvern și generația mea este să garanteze un sistem de pensii decent și sustenabil. Vă asigur că acesta este obiectivul nr. 1 pe care ni l-am asumat în cadrul acestui minister și, zi de zi, depunem eforturi constante în acest sens.”

Concursul Premiul Național „Pentru o viață activă la orice vârstă” este organizat în contextul Zilei internaționale a persoanelor vârstnice, pentru al șaselea an consecutiv. Scopul acestuia este de a încuraja participarea activă a persoanelor în etate la viața societății și de a recunoaște meritele și performanțele seniorilor în diverse sfere de activitate.

Anul acesta la concurs au fost depuse 28 de dosare, iar câștigătorii au fost desemnați de către o comisie de examinare, formată din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai societății civile. Pentru organizarea ediției curente, din bugetul de stat a fost alocată suma de 80 de mii de lei. Începând cu prima ediție și până în prezent, au fost premiați 82 de candidați.

Asigurarea îmbătrânirii active este unul dintre obiectivele de bază ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în acest sens, în iunie 2023, fiind aprobat Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027. Documentul este axat pe patru obiective generale și prevede extinderea accesului la servicii sociale, sporirea numărului persoanelor vârstnice care utilizează tehnologiile informaționale, promovarea învățării pe tot parcursul vieții prin lansarea „Universității pentru Vârsta a Treia” și implicarea tuturor instituțiile statului în crearea unui mediu prielnic pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă a oamenilor.

Adițional, anual, este desfășurat Programul de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active, dedicat susținerii organizațiilor nonguvernamentale care implementează proiecte și inițiative cu impact asupra promovării politicii în domeniul îmbătrânirii active atât la nivel național, cât și regional. În 2023 din bugetul de stat s-au alocat 400 de mii de lei pentru acest program și au fost desemnați șase câștigători.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău