"Cehii vor avea grijă soțiile și copiii Ucrainei"

  • 19 Martie 2022 17:32

Premierul ceh, Petr Fiala, a declarat sâmbătă că țara sa va avea grijă de "soțiile și copiii" care fug din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, care a determinat aproximativ 3 milioane de ucraineni să-și caute refugiu pe flancul estic al Uniunii Europene, scrie REUTERS.

Dl Fiala, care a călătorit la Kiev la începutul acestei săptămâni împreună cu omologii săi polonez și sloven pentru a se întâlni cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a adăugat că Republica Cehă ar putea face față sosirilor suplimentare de refugiați din Ucraina. Având în vedere că bărbații cu vârstă de recrutare nu pot părăsi Ucraina, majoritatea femeilor și copiilor au trecut în Uniunea Europeană prin punctele de frontieră din Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

"Ne-am informat prietenii ucraineni că vom avea grijă de soțiile și copiii lor", a afirmat pe Twitter premierul Fiala. "Viteza și dimensiunea valului de refugiați sunt incomparabile cu ale valurilor trecute, dar Republica Cehă se poate descurca". Repetând preocupările altor lideri din regiune, Petr Fiala a spus că țările care primesc un număr mare de refugiați ar trebui să primească sprijin financiar din partea UE, dar și-a exprimat opoziția față de cote.

"Nu dorim ca UE să aplice cote, ci să dea dovadă de solidaritate financiară cu țările cele mai afectate de valul de refugiați", a spus el. Polonia, care împarte o graniță de aproximativ 500 de kilometri cu Ucraina, a primit până acum peste 2 milioane de refugiați. Viceprimarul din Przemysl, un oraș din apropierea celui mai aglomerat punct de trecere din Ucraina în Polonia, a declarat că fluxul de refugiați s-a diminuat, dar a avertizat că alte atacuri militare rusești în vestul Ucrainei ar putea schimba rapid situația. "Majoritatea oamenilor care au părăsit estul Ucrainei se află acum în vestul Ucrainei, așteaptă evoluții ulterioare", a spus viceprimarul Boguslaw Swiezy.

"Orice agresiune care s-ar produce în vestul Ucrainei va duce la o creștere a fluxului de oameni care vin în Polonia", a adăugat dl Swiezy. În condițiile în care forțele ruse au suferit pierderi grele și înaintarea lor s-a blocat în mare măsură, au asediat orașe și și-au intensificat în ultimele zile atacurile cu rachete asupra obiectivelor din vestul Ucrainei, departe de principalele câmpuri de luptă din nord și est.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău